Přežije nová celoplošná televize Naživo? Rozhodne nejen zájem diváků, ale i ochota partnerů

25. listopad 2020

Tým televize Naživo si zvolil pro celoplošnou distribuci jeden z DVB-T2 multiplexů Českých Radiokomunikací, což znamená významnou finanční položku v rozpočtu. Podle manažera a producenta Štěpána Kubišty se myšlenka na tuto stanici zrodila před měsícem.

V pátek 20. listopadu ve 20 hodin odstartovala oficiálně nová celoplošná televize Naživo, projekt, který vznikl zejména jako podpora kultury v době epidemie koronaviru. Řada diváků a čtenářů si tak jistě klade otázku, zdali má taková platforma šanci přežít dlouhodobě, případně zdali jde pouze o stanici, která vznikla v týmu několika nadšenců bez dalších ambicí. Portál Digitální rádio při této příležitosti krátce vyzpovídal manažera a producenta Štěpána Kubištu, který je jedním z iniciátorů vzniku celoplošné stanice Naživo.

Kubišta naší redakci potvrdil, že televize vznikla na základě aktuálních potřeb, kdy se kulturní život v České republice prakticky zastavil. Druhým faktorem je také to, že pro řadu diváků jsou divadla a vystoupení umělců problematicky dostupná i z důvodu geografické vzdálenosti. V současné době však ani Kubišta nedokáže odhadnout, jak dlouho bude projekt fungovat. „Plánujeme vysílat po dobu uzavření kulturních institucí. Pokud bude odezva taková, že kanál by měl pokračovat, budeme se o to snažit,“ dodal Kubišta.

Čtěte také

Další budoucnost nové celoplošné televize ale nezáleží pouze na zájmu diváků, ale také ohlasu partnerů, kteří se na tomto projektu finančně podílejí. „Nevíme, jak velký obnos se nám podaří získat od našich partnerů. Celý projekt jsme si vymysleli před měsícem a aktuální problémy řešíme za chodu,“ popisuje manažer a producent Štěpán Kubišta. Pro tým stanice je v tuto chvíli klíčové, že se jí podařilo dostat do celoplošného multiplexu Českých Radiokomunikací a tím pádem se signál dostane doslova do každé dědiny.

Některé pořady televize Naživo mohly vzniknout například díky Nadaci PPF. Nejvíce finančně projektu pomohlo ministerstvo kultury. Významnou položkou v aktuálním rozpočtu stanice je právě distribuce signálu prostřednictvím DVB-T2. „Platíme standardní cenu, žádné úlevy nemáme. Přístup operátora k našemu projektu byl ale velmi přátelský,“ potvrdil Kubišta. Tým televize už vstoupil do jednání o zařazení do nabídky O2 TV, v blízké době plánuje oslovit také operátora Vodafone.

Televize Naživo zatím není součástí peoplemetrového měření, které sebou nese určitou finanční náročnost, Štěpán Kubišta ale věří, že její vysílání si diváci postupně najdou. Premiérový večer považuje za úspěšný. Přímý přenos se zahájení na webu a prostřednictvím sociální sítě si podle něho našlo 64 tisíc diváků. „Průběžně se nám ozývají lidé, že by rádi naše vysílání naladili, takže se budeme snažit, abychom jejich poptávku uspokojili,“ uzavřel pro naši redakci Kubišta.

autor: lukpo
Spustit audio

Související