Přípravy na spuštění DVB-T2 v Polsku jsou v plném proudu, zapojeny jsou jeřáby i vrtulník

2. únor 2022

Telekomunikační společnost EmiTel v těchto týdnech a měsících připravuje intenzivně svá vysílací střediska pro přechod na pozemní technologii DVB-T2/HEVC. Na snadno dostupných místech používá tradiční metodu pomocí jeřábu, v opačném případě pak specializovaný vrtulník.

„V rámci projektu současně realizujeme dva cíle: uvolnění pásma 700 MHz a změnu vysílací technologie na DVB-T2/HEVC. K dosažení těchto cílů je nutná mj. výměna dílů anténních systémů, výměna vysílačů a rekonstrukce páteřní sítě,“ uvedla pro portál Wirtualnemedia Agnieszka Sobucka, manažerka komunikace a PR, tisková mluvčí Emitelu. Jak výměna technologií vypadá v praxi, se mohou zájemci přesvědčit na YouTube kanálu operátora.

Stávající přechod z pozemního vysílání DVB-T na DVB-T2 považuje EmiTel svým rozsahem za významnější, než tomu bylo při ukončení analogového televizního signálu před deseti lety. Naši severní sousedé nebudou s přechodem dlouho váhat. Zahájen bude na jaře, konkrétně 28. března, a dokončen má být v polovině letošního roku. Polská veřejnoprávní televize počítá kromě vysílání v HD rozlišení na podzim se spuštěním kanálu TVP 4K.

autor: lukpo

Související