Pro vypnutí multiplexu ČRa DAB+ ze Žižkova na kanálu 7A existují dvě varianty

16. duben 2024

České Radiokomunikace pracují se dvěma verzemi opuštění kanálu 7A, na kterém v současné době provozují v Praze svůj multiplex ČRa DAB+. Vysílání ze Žižkova vypnou buďto už na konci května, nebo získají od Českého telekomunikačního úřadu možnost prodloužení, o které mají požádáno. V případě první varianty by operátor urychlil start regionální sítě na kanálu 6B.

Čtěte také

Na území hlavního města v současné době provozují České Radiokomunikace svůj rozhlasový multiplex ze dvou lokalit – na kanálu 7A ze Žižkovské věže a na kanálu 10D ze Strahovského vysílače. Zatímco druhou z lokalit se podařilo operátorovi úspěšně prodloužit až do roku 2028 a může ji tak využít do budoucna také pro testovací účely, individuální oprávnění pro tu první mu končí už 31. května letošního roku.

České Radiokomunikace v každém případě nechtějí DAB+ vysílání ze Žižkovské věže přerušovat na zbytečně dlouhou dobu. Pokud tedy bude nutné kanál 7A vypnout, jako náhradní varianta s totožným obsahem přijde pravděpodobně v horizontu týdnů na řadu kanál 6B. Tento blok (spolu s Plzeňským krajem) operátor vysoutěžil pro svou budoucí regionální síť. Programová nabídka kanálu 6B a 10D by prozatím byla totožná.

autor: lukpo
Spustit audio

Související