Do DAB+ v Česku chtějí i zahraniční hráči, některá rádia mají před podpisem smlouvy

15. duben 2024

Mezi subjekty, které chtějí vstoupit do připravovaných komerčních DAB+ multiplexů, jsou i zahraniční hráči. Portálu Digitální rádio to potvrdil Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací. Člen vedení ČRA zároveň uvedl, že některá rádia jsou již s operátorem před podpisem smlouvy.

Čtěte také

„Zájem o vstup do našich DAB+ multiplexů, ať už se jedná o celoplošnou síť, případně regiony, je velký a mají ho i významné firmy ze zahraničí, které nejsou v analogovém FM vysílání,“ sdělil Digitálnímu rádiu Procházka. Operátor zatím v tuto chvíli nechce specifikovat, o jaké subjekty konkrétně jde. Konkrétnější bude firma pravděpodobně v průběhu léta.

„Proto, abychom splnili rozvojová kritéria, budeme potřebovat zhruba 30 vysílačů pro celoplošnou síť a jednotky vysílačů pro regionální multiplexy. V druhém případě půjde v každém kraji pravděpodobně o jeden vysílač, tedy celkem pět až šest vysílačů,“ přibližuje Marcel Procházka a dodává: „Otázkou je, jaký bude zájem našich zákazníků, co se týká zvyšování pokrytí.“ Operátor v současné době ještě nespecifikuje, které konkrétní vysílače pro své multiplexy využije.

Čtěte také

„Finalizujeme výběrové řízení na dodavatele technologií pro vysílače, které by mělo být hotové pravděpodobně do konce dubna. Na základě podmínek budou zprovozněny první lokality na podzim tohoto roku, pravděpodobně ve třetím kvartálu, kdy očekáváme dodávku vysílačů. Jsme připraveni začít vysílat velmi rychle,“ konstatuje ředitel právního a regulatorního úseku ČRA. V budování celoplošné sítě podle jeho očekávání předběhne svého rivala v podobě firmy RTI cz.

Strategie postupu u DAB+ vysílačů Českého rozhlasu v uplynulých letech se osvědčila, operátor proto bude nejprve spouštět významné kóty, dokrývače přijdou na řadu až následně. „Cílem pochopitelně je, pokud je již v dané lokalitě k dispozici multiplex ČRo DAB+, aby zde byla šířena i komerční rádia,“ vysvětluje Marcel Procházka. Vysílače, které pro DAB+ ještě neslouží, nebudou využity ani do budoucna. Platí to například pro Cukrák, Krašov i Jedlovou horu u Chomutova.

Čtěte také

Nejvýkonnější vysílače celoplošného multiplexu Czech Digital Group budou mít maximální vyzářený výkon ERP 20 kW, řada dalších lokalit ERP 10 kW, ve druhé fázi se budou používat i 200 Wattové dokrývače. Pro výstavbu regionálních sítí operátor strategii zatím nemá, předpokládá však, že první vysílače by mohl spustit zhruba za rok. „Pokud bude zájem zákazníků, jsme připraveni pochopitelně výstavbu urychlit,“ doplňuje Procházka.

Celoplošná síť CDG bude rozdělena na osm oblastí. Zjednodušeně řečeno, každý region bude moci mít vlastní multiplexer, tedy hardware, který bude jádrem dané sítě. U regionálních multiplexů operátor rozdělí pokryté území na dvě části – Praha + Středočeský kraj a Karlovarsko + Ústecký kraj + Liberecko. Vzhledem k tomu, že v každém kraji bude umístěný přibližně jeden vysílač, více jich bude logicky ve variantě táhnoucí se od západní po severní Čechy. Od toho se bude odvíjet i cenová politika.

Čtěte také

České Radiokomunikace v současné době ještě neví, kolik rozhlasových stanic budou ve svých multiplexech šířit, avizovaly však, že by to mělo být črnáct až šestnáct. „Máme připraveny různé produkty podle výšky datového toku a podle toho se bude určovat finální počet rádií. Datové toky se budou pohybovat od 48 do 128 kbps se zvukem AAC a odstuňované budou po 8 kbps,“ vysvětluje ředitel právního a regulatorního útvaru. Součástí smlouvy budou i doplňkové služby jako je slideshow nebo Dynamic Label Service (DLS).

České Radiokomunikace se chtějí dohodnout s ostatními operátory na podobě označování sítě, která by měla odpovídat stavu, jako je tomu například v sousedním Německu. Posluchač jednoznačně pozná, o jakou programovou nabídku se jedná. Tzv. Ensemble ID, kterým se rozhlasový multiplex identifikuje, bude zohledňovat číslování celoplošných sítí, regionálních nabídek i samotného operátora. K dohodě mezi ČRA a Českým telekomunikačním úřadem došlo minulý týden.

Čtěte také

Zvýšení penetrace DAB+ rádií označuje operátor za dlouhodobý proces. ČRA mimo jiné připravují reset certifikace přijímačů. Součástí aktivit bude například i seminář pro dovozce a prodejce rádií, kterým plánuje vysvětlit, co se stalo v posledních měsících v oblasti rozhlasové digitalizace, které vysílače plánuje spustit a kdo by se měl v sítích objevit. Spolupráce bude probíhat s řetězci Datart a Alza. Chystá se i update informačního TV kanálu ČRA a aktualizace webu Digistranky.cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související