Provozovatel internetové platformy Číčo TV spustil bezplatný streaming programů Zdarma TV

16. únor 2021

Služba Zdarma TV nabízí bezplatné vysílání několika českých programů v mobilních aplikacích včetně jejich archivu. Žalob ze strany vysílatelů se provozovatel platformy neobává, protože distribuci stanic má smluvně ošetřenou. Kanály Novy a Primy v nabídce nejsou.

Provozovatel placené internetové televize Číčo TV, společnost Cico s.r.o., spustila bezplatnou on-line platformu Zdarma TV. Jak je patrné už ze samotného názvu, cílem služby je nabídnout uživatelům bez jakýchkoliv poplatků a financováním z reklamy streamované vysílání vybraných programů. S podobným pokusem přišla v minulosti platforma TV4you, za níž stál mimo jiné někdejší šéf České televize a Óčka Jiří Balvín, díky tlaku tehdejších komerčních televizí, jež hrozily žalobami, ale služba po krátké době ukončila svůj provoz.

Radim Beňovský, obchodní ředitel moTV, firmy, která je uvedena v Obchodním rejstříku jako jednatel a zároveň společník firmy Cico, se však srovnání s TV4you brání. „Se všemi vysílateli, které máme v nabídce, máme uzavřenou smlouvu, platíme jim a odvádíme jim reporty. Programy jsou chráněny DRM,“ sdělil naší redakci Beňovský. Vysílatelé, kteří však na platformě Zdarma TV jsou k dispozici, o záměru provozovatele vůbec nevěděli. Petr Horák z Óčka i Adrian Gumulák z FilmBoxu, které jsme oslovili, slyšeli o této službě poprvé.

Čtěte také

Podle Radima Beňovského má být tato platforma pokusem, jak podobnou službu příjme trh a zda o ní vůbec bude zájem. V nabídce jsou v současné době k dispozici například programy České a Slovenské televize, kanály TV Barrandov, Óčko včetně tematických klonů, z placených stanic například Arena Sport nebo Auto Motor Sport. Velkým překvapením je zařazení rakouské veřejnoprávní televize ORF. „Pokud bychom programy nemohli šířit, nemohli by je mít v nabídce ani další operátoři na trhu,“ brání se zástupce televizní služby.

V nabídce naopak nejsou vůbec k dispozici stanice komerčních skupin Nova a Prima. Podle Beňovského jde o záměr, nikoliv však z toho důvodu, že by se služba bála ze strany vysílatelů žalob. „Pokud bychom zařadili tyto stanice, okamžitě by veškerý zájem uživatelů sklouzl právě k těmto programům. Chceme si vyzkoušet, jaká bude poptávka i o další stanice,“ konstatoval manažer. Služba funguje v mobilních aplikacích pro systémy Android a iOS, připravena je i podpora Android TV. Produktovou novinku lze chápat zejména jako marketingovou podporu platformy Číčo TV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související