První celoplošný německý DAB+ multiplex má i po deseti letech provozu naději na další rozšiřování

9. září 2021

Celoplošná německá síť DR Deutschland by se i v následujících měsících měla rozšiřovat do nových lokalit. Umožní to zvýšení vysílacího poplatku, ze kterého bude čerpat nejen samotný rozhlasový dům Deutschlandradio, ale tím pádem i komerční hráči v tomto multiplexu.

Rozhlasová rodina Deutschlandradio by měla ukončit moratorium, na základě kterého pozastavila právě budování první celoplošné sítě. Tento krok právě souvisel s nižší částkou za vysílací poplatek, obdoba koncese, který potřebuje vysílatel právě pro další rozšiřování multiplexu. Informoval o tom mimo jiné portál Teltarif. Operátor první celoplošné sítě už navíc zažádal o další schválení koordinací, jak jsme naše čtenáře informovali.

Společnost Media Broadcast již podle informací serveru Teltarif zahájila stavební práce na nových kótách v několika spolkových zemích. Spuštění prvních vysílačů lze proto očekávat ještě v letošním roce. Díky navýšení koncesionářského poplatku pro veřejnoprávní vysílatele se může na rozšíření svého pokrytí těšit i stanice R.SA, která je součástí multiplexu MDR Sachsen. V plánu je spuštění nového vysílače Reichenbach v regionu Vogtland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související