Rádia se digitalizují i v kabelových sítích, Vodafone opustil v Německu FM

19. leden 2024

Digitalizace rozhlasového vysílání nemusí nutně vždy znamenat pouze DAB+, byť například ve Švýcarsku je tato technologie podporována i v kabelových sítích. Operátor Vodafone se v Německu vydal očekávanou cestou, standardem DVB-C, analogové rádio v FM pásmu naopak opustil.

Čtěte také

Společnost Vodafone, která velmi viditelně působí i na českém trhu, v sousedním Německu vypnula v polovině ledna analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu pro zákazníky kabelové televize a jako náhradu jim nabízí možnost naladění oblíbených stanic ve standardu DVB-C. O novince informoval například oborový web Teltarif.de. DVB-C je standardem digitální kabelové televize a Vodafone ho používá i v České republice. Omezování analogového rádia proběhlo v minulosti právě i u nás.

Jaký byl smysl nabídky analogového rádia v nabídce kabelové sítě Vodafone Deutschland? Majitelé domácích hi-fi systémů bez podpory DAB+ si mohli touto cestou naladit rozhlasové stanice, které byly touto formou k dispozici. Nyní je jejich příjem možný přímo prostřednictvím set-top boxu operátora, případně na vlastním televizoru v režimu Rádio. Někteří operátoři v německy hovořících zemích však již řeší tuto možnost prostřednictvím standardu DAB+, zejména ve Švýcarsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související