Rádio 7: Nadále počítáme s celoplošným DAB+ pokrytím, zkoumáme možnosti operátorů

7. březen 2024, aktualizováno

Stejně jako křesťanská rozhlasová stanice Rádio Proglas i protestantské Rádio 7 počítá s tím, že prostřednictvím technologie DAB+ bude vysílat celoplošně. Od Proglasu ho ovšem odlišuje skutečnost, že do hry mohou případně vstoupit i jiní operátoři než společnosti RTI cz a Teleko digital. Digitálnímu rádiu to sdělil vedoucí technik a jednatel společnosti TWR Live Daniel Zeman.

Čtěte také

„Záměr Rádia 7 v oblasti DAB+ zůstává stále stejný, tedy celoplošné pokrytí České republiky, jak je nakonec dáno i licencí. Rozšíření DAB+ signálu v rámci nových multiplexů do zatím nepokrytých oblastí na jednu stranu samozřejmě vítáme, na druhou stranu to pochopitelně představuje i nárůst finančních nároků. Rádio 7 je financováno výhradně z dobrovolných darů posluchačů a dalších podporovatelů,“ uvedl pro naší redakci Zeman s tím, že náklady na šíření představují podstatnou část celkového rozpočtu.

Vedoucí technik a jednatel společnosti TWR live Rádia 7 považuje za zázrak, že stanice může už třetím rokem díky DAB+ vysílat v maximálním dosud technicky možném rozsahu, tedy prostřednictvím dvou multiplexů. „Jsme vděční za dobrou spolupráci s firmami Teleko a RTI. Konkrétní nabídky operátorů se v nových podmínkách po aukci zatím ještě konsolidují, stejně jako vývoj našeho financování, konkrétněji tedy zatím nelze další vývoj předjímat. Na otázku, zda máme možnost poohlédnout se jinde, lze říci jen: ano, stejně jako jakýkoliv jiný subjekt na trhu,“ uzavřel Daniel Zeman.

autor: lukpo
Spustit audio

Související