Rádio 7 odstartovalo v DAB+ multiplexech RTI cz a Teleko digital

27. leden 2022

Křesťanská rozhlasová stanice Rádio 7, která je součástí sítě Trans World Radio, plánuje oficiální vstup do tuzemských DAB+ multiplexů na úterý 1. února. V sítích RTI cz a Teleko digital už je ale k dispozici od dnešního dne, tedy čtvrtka 27. ledna.

„Celorepublikové pokrytí máme deklarované v licenci a je naším cílem. Zatím to ale není pomocí neveřejnoprávních multiplexů úplně možné. V rámci nabídky Teleko a RTI ale využijeme všechny dostupné vysílače (jejich provozovatelé deklarují dosah 70% populace ČR),“ přiblížil na dotaz portálu Digitální rádio vedoucí technik stanice Daniel Zeman. Co se týká zvukové kvality, Rádio 7 počítá se šířením s datovým tokem 96 kbps a kódováním AAC-LC.

Pokrytí DAB+ multiplexu firmy RTI cz

„Bude zajímavé sledovat, jak se situace okolo DAB vyvine během roku, zejména vzhledem k očekávanému vyhlášení tendrů na celoplošné a regionální DAB sítě, a jak na to zareaguje nabídka provozovatelů. Máme naději, že by to mohlo přinést dokrytí DAB signálu na zatím bílých místech na mapě republiky,“ dodal vedoucí techniky Rádia 7 Daniel Zeman. Odpovídající licenci získala stanice na posledním zasedání vysílací rady. 

Pokrytí DAB+ multiplexu firmy Teleko

„Pokud to bude v našich možnostech (což se také během roku ukáže, jak na rozšíření našeho vysílání na DAB zareagují posluchači a podporovatelé, z jejichž dobrovolných darů je provoz Rádia 7 financován), budeme usilovat o co největší pokrytí,“ popsal Zeman plány stanice pro následující období. Co se týká případných programových změn, které by doprovázely vstup programu na novou platformu, nic zásadního se nechystá. 

„Vstup na platformu DAB vnímáme jako možnost oslovit stávající, časem prověřenou, a věříme, že bohatou a kvalitní programovou nabídkou, nový okruh posluchačů (mj. si slibujeme, že v relativně menším počtu stanic v DAB, myšleno třeba oproti internetovým rádiím, je větší šance, že nás bezděky naladí řada posluchačů, kteří by náš program cíleně nehledali, ale přesto je, jak věříme, může oslovit.),“ upřesnil vedoucí technik Rádia 7.

Aktuální informace o DAB+ v tuzemsku naleznete v naší příloze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související