Radio Alpha začalo testovat ve vídeňském DAB+ multiplexu

11. květen 2023

V rakouském metropolitním DAB+ multiplexu CityMUX Wien II bylo v pondělí 8. května ukončeno vysílání stanice Radio RU. Od úterý byla její programová pozice nahrazena novým programem Alpha. Portál Digitální rádio na novinku upozornil jeden ze slovenských čtenářů, který se nachází v dosahu této sítě.

Stanice vysílá v multiplexu s identifikací *ALPHA*, zvukový tok má nadále hodnotu 72 kbps při kódování zvuku HE-AAC, verze 1. To je hodnota obvyklá pro drtivou většinu stanic v této síti s výjimkou LoungeFM, která má pouhých 40 kbps. Pomyslnou výkladní skříní multiplexu je v oblasti zvukové kvality stanice Technikum City s hodnotou 120 kbps, která je spojena s provozovatelem celého programového balíku. V současné době je k dispozici v sítí patnáct kanálů.

Podle jednoho z uživatelů diskusní platformy Radioforen.de, který na novinku upozornil, by mělo vysílání stanice začít oficiálně ve čtvrtek 1. června. Domovská stránka stanice a online stream programu zatím nejsou k dispozici. Stejný diskutující pak upozornil i na zvukovou kvalitu stanice, kterou subjektivním dojmem ohodnotil jako velmi dobrou. Rozhlasovou síť CityMUX Wien II je možné zachytit i na omezeném území Česka, například na jihu Moravy nebo Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související