Rádio Energic: Uvažujeme o přechodu do celoplošného DAB+ vysílání

1. březen 2024

Digitální rozhlasová stanice Rádio Energic, která odstartovala loni v září a zanedlouho tak oslaví půl roku své existence, uvažuje o rozšíření působnosti a přechodu na celoplošné DAB+ vysílání. Portálu Digitální rádio to řekl její jednatel a programový ředitel Tomáš Veselý. V současné době je Energic k dispozici prostřednictvím multiplexu Teleko DAB.

Čtěte také

„Nevýhodou DABu bylo do této chvíle pokrytí, a to především v pohraničních oblastech (např. Děčínsko/Českolipsko), ale bohužel i některé vnitrozemní regiony, jako je Mladoboleslavsko (ze kterého vysíláme), májí problém s dostupností kvalitního digitálního signálu. Tato nevýhoda tímto rokem padne. Finální rozhodnutí od Českého telekomunikačního úřadu ze začátku roku, je již na světě,“ uvedl Veselý, jehož stanice zahájila vysílání loni v září a naladit si ji lze v síti Teleko DAB.

„První půl rok hodnotím jako velmi dynamický, první tři měsíce pro nás byli o vychytávání technických nedostatků a programovém usazení rádia. Od nového roku jsme vybudovali (pro fungování rádia velmi důležitý) obchodní tým, který se v současné době skládá ze dvou obchodních konzultantů. Dá se říct, že jsme první soukromá velkoplošná mainstreamová digitální stanice na českém rozhlasovém trhu, která krom online prostředí vysílá ryze v DAB+,“ konstatoval Veselý.

Čtěte také

Pokud se má nová digitální rozhlasová stanice udržet na trhu a zajistit si růst, bude muset rozšířit své pokrytí, a to zejména z významných kót. „To znamená, že v budoucnu chceme pokrýt celé území ČR,“ potvrdil jednatel a programový šéf Energicu. „Tento rok se do celé republiky nedostaneme, nicméně naším cílem pro rok 2024 je dostat se na Ještěd a zesílit vysílač na Černé hoře. Tím se dostaneme do námi důležitých regionů severních, středních a východních Čech, kde v současnosti nevysíláme,“ upřesnil Tomáš Veselý.

Jako nepokryté oblasti jmenoval šéf Energicu například Děčínsko, Varnsdorf, Rumburk, Českolipsko a Semilsko, pokrytí bude ale třeba zlepšit také, jak již bylo řečeno výše, na Mladoboleslavsku a dálničním úsek D10 mezi Libercem a Prahou. Cílem je zajistit bezproblémový příjem od Prahy k hranicím s Německem a Polskem. Energic plánuje nadále využívat pro distribuci DAB+ multiplexu operátora Teleko digital. Co se týká dalších možností, které přineslo lednové rozhodnutí ČTÚ, ty v tuto chvíli tým stanice podrobně analyzuje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související