Operátor Teleko: Chystáme nové DAB+ vysílače, zejména v problematických oblastech

11. leden 2024

Příbramská firma Teleko digital je jedním z osmi operátorů, kteří jsou vítězi v aukci kmitočtů pro provozování DAB+ multiplexů komerčních rozhlasových stanic. Šéf společnosti Tomáš Řapek pro portál Digitální rádio zhodnotil tento krok jako velmi přínosný a naplnění téměř dvacetiletého působení, jenž se týká právě snahy o zavedení tohoto digitálního standardu.

Čtěte také

„Předně chci pogratulovat ostatním spoluúčastníkům aukce kmitočtů pro DAB rozhlas k jejich ziskům a přeji si, aby tyto soukromé terestrické DAB sítě vhodně doplnily nabídku DAB multiplexu veřejnoprávního Českého rozhlasu. Jsem rád, že se naplňuje naše skoro 20-ti leté úsilí o zavedení této moderní technologie u nás a že nezůstáváme pozadu za těmi státy Evropy, kde se již systém digitálního rozhlasového vysílání plně etabloval,“ napsal naší redakci Tomáš Řapek.

Digitální rozhlasová síť TELEKO DAB v současnosti pokrývá více jak 50 % obyvatel. Operátor však vysílá však na tzv. druhotných kmitočtech s omezenými výkony. Nově přidělené allotmenty - kanály mu dají možnost naplno využít potenciál sítě jeho vysílačů. Ke stávajícím lokalitám přibudou další, zejména v oblastech, které nejsou doposud dostatečně vykryté. Operátor v současné době šíří v nabídce celkem sedm rozhlasových stanic, dvě jsou regionální okruhy Českého rozhlasu.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - TELEKO digital, a.s.

„Vždy jsme budovali naše pokrytí signálem DAB v souladu s plány a potřebami našich zákazníků – rozhlasových stanic. Tak tomu bude i nadále. Budeme se snažit přinášet, jak našim zákazníkům, tak i posluchačům co nejvyšší dostupnost signálu za efektivní ceny pro broadcastery. O konkrétních lokalitách, i když již máme nějakou představu, je ještě příliš brzo mluvit. Vždyť jsme ještě ani nebyli vyzvání Českým telekomunikačním úřadem k zaplacení vysoutěžené ceny,“ uzavřel Řapek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související