Rádio Retro připomene SKOKY DO VESMÍRU

18. červenec 2019

Digitální stream Českého rozhlasu přináší od soboty 20. července všem zájemcům o kosmonautiku nevšední příležitost prožít let Apolla 11, přistání na Měsíci a výstup na jeho povrch díky dochovaným nahrávkám reportáží Jana Petránka a Ivo Budila. Ti spolu s odborníky před padesáti lety komentovali v mnohahodinových přenosech celou úspěšnou misi amerických astronautů na Měsíc a zpět.

„Ony by to vlastně byly jenom takové besedy kolem stolu,“ uvažuje dramaturg Rádia retro Tomáš Černý. „Ale protože Jan Petránek s sebou do studia přinesl svůj vlastní krátkovlnný přijímač SPIDOLA, na kterém naladil Hlas Ameriky, dostal popis startu i přistání na Měsíci dokonale věrnou kulisu komunikace mezi řízením letu v Houstonu a posádkou Apolla 11.“

A tak se počínaje 15. červencem 1969 můžeme ponořit do atmosféry, v jaké se líčení a komentáře měsíční mise odehrávaly v přímém přenosu Československého rozhlasu. Jan Petránek po letech vzpomínal: „My jsme po tom šedesátém osmém už věděli, že tohle je to poslední, co já mohu udělat. Byl jsem totiž jeden z mála, kdo nadřel technologický kosmonautický slovník. Ani noví mocipáni kolem Husáka se ještě neodvážili to vysílání zakázat – i Sověti to reportovali. Pak jsem musel z rádia odejít.“

V dalších týdnech zveřejníme v Rádiu retro také přesně šedesát let staré záběry ze září roku 1959, kdy se vysílalo o prvním dosažení Měsíce sovětskou raketou, která na jeho povrch tvrdě dopadla, ale bylo to každopádně prvenství v té době velmi oslavované – výtvor člověka se poprvé dotkl jiného nebeského tělesa. V atmosféře okouzlení prvními kosmickými lety to byla události číslo jedna, a to všechno ještě před Gagarinem. Celodenní záznam vysílání Československého rozhlasu z 12. dubna 1961 také nebylo nikdy od té doby znovu publikováno. To bude další etapa záběrů zveřejněných letos v Rádiu retro Českého rozhlasu. Nemluvě o Těreškovové a její i Gagarinově návštěvě Prahy.

Rádio Retro si můžete můžete naladit na webu Českého rozhlasu, v mobilní aplikaci iRadio nebo v multiplexu ČRo DAB+ s pokrytím 60 % populace a dalších digitálních sítích. Rádio Retro je k dispozici také v nabídce největší kabelové firmy na trhu, společnosti UPC Česká republika. Vysílání speciální rozhlasové stanice opět doplní slideshow, tedy obrazové informace pro přijímače s barevným displejem.

autoři: Tomáš Černý , lukpo
Spustit audio

Související