Rakousko cítí šanci pro masivní rozvoj DAB+ rádia

19. září 2023

Naši jižní sousedé mají podobně jako Česká republika šanci nastartovat trh s digitálním rádiem DAB+. Právě tato technologie je podle organizace Digitalradio Österreich nyní v centru pozornosti. DAB+ v současné době využívá už přes jeden milion Rakušanů a očekáváno je zejména spuštění dalšího celoplošného multiplexu, které by mělo proběhnout v příštím roce.

Čtěte také

„DAB+ je již považován za důležitý pokrok na rakouském rozhlasovém sektoru. Kromě vylepšeného zvukového zážitku nabízí technologie posluchačům čistý příjem a rozmanitou škálu regionálních stanic. DAB+ tak rozhodujícím způsobem přispívá k mediální a programové rozmanitosti v Rakousku. Stále však existuje mnoho oblastí bez pokrytí,“ uvedla v tiskové zprávě organizace Digitalradio Österreich. Z tohoto důvodu by mělo dojít k navýšení digitalizačního fondu.

Sdružení pro digitální rozhlas v Rakousku (VDÖ) nyní po ministerstvu financí požaduje, aby došlo k výraznému navýšení investic do technologie DAB+ ze stávajících 500 tisíc eur ročně na 2,5 milionu eur, tedy v přepočtu tedy z přibližně 12 milionů korun na 61 milionů korun. Tato částka by umožnila pokrývání nových oblastí a tím rozšíření mezi nové posluchače. Rozvoj DAB+ by podle Digitalradio Österreich přinesl zejména rozšíření mediální i programové rozmanitosti.

autor: lukpo
Spustit audio

Související