Rakouský rozhlasový multiplex DAB+ Austria se rozšířil do dvou nových oblastí

26. květen 2020

Součástí multiplexu DAB+ Austria jsou například programy Radio Maria, Arabella Relax, Jö.live, Rock Antenne nebo Klassik Radio. V letošním roce plánuje operátor ORS zajistit pokrytí touto sítí pro 83 procent populace.

Rakouský rozhlasový multiplex DAB+ Austria začal od dnešního dne šířit svůj signál také z vysílačů Bruck am Mur – Mugel a Rechnitz – Hirschenstein. Naši jižní sousedé se tak opět o něco přiblíží svému letošnímu plánu, kterým je zajištění pokrytí touto sítí pro 83 procent populace. Výkony vysílačů nejsou zanedbatelné. V případě první kóty jde o 10 kW, u druhé pak o 5,6 kW, obě budou fungovat s vertikální polarizací. Další rozšiřování bude letos probíhat v srpnu v Korutanech, mj. na vysílači Dobratsch.

Veřejnoprávní rozhlas ORF se rozšiřování multiplexu DAB+ Austria neúčastní. Stávající situace na mediálním trhu, která mu zajišťuje dominantní postavení, je pro něj naprosto vyhovující. ORF tak sází skrze terestrické vysílače výhradně na distribuci pomocí analogového rádia VKV. Posluchači si mohou na jeho FM frekvencích naladit stanice Ö1, Ö2 (zemské verze), Ö3 a FM4. Součástí multiplexu DAB+ Austria jsou například programy Radio Maria, Arabella Relax, Jö.live, Rock Antenne nebo Klassik Radio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související