Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF spustí letos vlastní „Radiotéku“

18. leden 2019

Původně měla být nová služba spuštěna již v roce 2015, původní termín ale zpozdila obava, že dojde k závažnému narušení situace na rozhlasovém trhu.

Rakouský rozhlas ORF spustí v letošním roce projekt „Radiothek“ (Radiotéka). Veřejnoprávní instituce to oznámila na svém webu. Zelenou tomuto projektu dal Spolkový správní soud, který odmítl stížnost Federálního úřadu pro hospodářskou soutěž (BWB). Ten zároveň již nemá žádnou možnost k odvolání v případných dalších fázích řízení. Radiothek má nabízet pod jednou střechou veškerý audioobsah veřejnoprávní rozhlas, bude tak zvukovou podobou portálu ORF TVthek. 

Projekt Radiotéky byl schválen již v roce 2015, kdy její spuštění schválil mediální regulátor KommAustria. BWB se ale obával, že negativního dopadu na nově vznikající služby a možný dopad na samotný rozhlasový trh, případně i příjmů v oblasti on-line reklamy. Tato stížnost ale byla nakonec po letech shledána neopodstatněnou. Regulátor BWB již potvrdil, že nebude stát projektu dále v cestě a je ho tedy možné realizovat. Českou verzi Radiotéky provozuje Český rozhlas na adrese https://www.radioteka.cz/.

autor: lukpo
Spustit audio

Související