Regionální televize pokračují v přechodu do HD, přidala se západočeská ZAK TV

24. listopad 2020

Od listopadu je v nabídkách některých internetových televizí k dispozici vysílání stanice ZAK TV ve vysokém rozlišení. O navýšení obrazové kvality uvažuje provozovatel programu i v pozemní distribuci DVB-T2, kde využívá multiplex 24.

Další krajská televize potvrzuje, že vysílání ve vysokém rozlišení už není tabu ani pro regionální vysílatele. Od listopadu je v HD kvalitě k dispozici operátorům signál západočeské stanice ZAK TV. Portálu Digitální rádio to potvrdil její provozní ředitel Zbyněk Chmelík. „V rámci příprav HD vysílání musela být zcela obměněna technologie pro odbavení vysílání a enkódování streamů. Změny se samozřejmě týkaly hardwaru i softwaru,“ přiblížil Chmelík. V tuto chvíli je ZAK TV šířena v HD kvalitě v nabídkách některých IP poskytovatelů.

HD vysílání by nemuselo zůstat pouze v nabídkách internetových poskytovatelů. Chmelík ve vyjádření pro portál Digitální rádio nevyloučil zařazení této obrazové kvality ani do pozemního vysílání, kde chce dle jeho slov televize otestovat nejprve vysílání SD+. Televize se v takovém případě uchylují k rozlišení 960x540p s vyšším datovým tokem, Prima sáhla u tematických klonů po 1280x720p. V nabídkách kabelových a internetových televizí plánuje ZAK TV vysílat v poměru 1920x1080p. Stanice používá vedle loga nově i přídomek HD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související