Reuters: Vodafone dostane od Evropské komise zelenou pro převzetí operátora UPC

28. červen 2019

Vodafone dostal za úkol připravit sérii opatření, která zabrání monopolnímu postavení na některých trzích. Rozhodnutí kontrolního orgánu EU má padnout do měsíce.

Evropská komise je připravena schválit převzetí operátora UPC v České republice a dalších kabelových firem na trzích střední a východní Evropy společností Vodafone. V souvislosti s tím však bude nutné učinit některé ústupky, ke kterým se zavázala při květnových jednáních. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Vodafone například v Německu bude muset zpřístupnit svou síť společnosti Telefónica Deutschland, aby nedošlo k pokřivení trhu a monopolnímu postavení firmy.

Díky ústupku Vodafone, jak upozorňuje Reuters, bude moci Telefónica využívat nabídky širokopásmových služeb na sítích Vodafone a Unitymedia. Evropská komise byla také seznámena s velkoobchodní nabídkou a závazkem poskytování nelineárních (OTT) služeb. Kontrolní orgán EU se také obával narušení veřejné soutěže přímo v České republice, zpráva tiskové agentury se ale o konkrétních krocích pro náš trh, jež by tomu zabránily, nezmiňuje. Rozhodnutí EK má padnout do 23. července.

autor: lukpo
Spustit audio

Související