Revoluce v saském éteru: Nové DAB+ multiplexy pokryjí část Čech na jaře 2023

26. srpen 2022

V průběhu jara příštího roku odstartují v sousedním Sasku nové regionální a místní multiplexy na platformě DAB+. Ve čtvrtek 25. srpna to oznámila prostřednictvím tiskové zprávy společnost Divicon Media, která bude jejich operátorem. O možnost šířit signál v nových DAB+ sítích se přihlásily téměř čtyři desítky zájemců.

Telekomunikační společnost Divicon Media už v současné době provozuje DAB+ multiplexy v saských městech Freiberg a Lipsko, které v této spolkové zemi doplní o Drážďany a Chemnitz plus odpovídající regionální nabídky. Firma v tiskové zprávě uvedla, že plánuje zajistit vysoce kvalitní dodávku signálu a nepřetržitý monitoring z moderního dohledového centra v Lipsku. Všechny sítě budou mít přirozený přesah také na území Čech.

Operátor již intenzivně pracuje na spuštění nových programových nabídek v průběhu jara příštího roku. Kromě koordinace s mediálními orgány a Spolkovou síťovou agenturou, byl již představen projekt financování a také infrastruktury a hardwaru. Podle zatím nepotvrzených informací má ještě letos na podzim odstartovat zemský multiplex DAB+ Sachsen na kanálu 12A. V prezentaci pro své partnery operuje stanice Femotion s termínem říjen 2022.

autor: lukpo
Spustit audio

Související