Rozlišení Ultra HD je v pozemním vysílání utopií, vysílatelé se budou spoléhat na hybridní televizi

13. listopad 2019

Mediální skupina Prima chce v příštím roce otestovat technologii HbbTV 2.0.1, která by jí umožnila rozšíření nabídky hybridního vysílání o pokročilé služby. Do vyšší obrazové kvality se na českém trhu neženou prozatím ani provozovatelé placených nabídek.

Pozemní vysílání v Ultra HD rozlišení, tedy čtyřikrát vyšší obrazové kvalitě než je stávající Full HD formát, je pro Českou republiku zatím stále utopií. České Radiokomunikace sice na úterní konferenci Innovation Day 2019 již po několikáté deklarovaly, že infrastruktura, tedy vysílače, na tuto technologii připravená je, nicméně v tuto chvíli není poptávka televizí takovou obrazovou kvalitu nabídnout. Česká televize ústy technického ředitele Michala Kratochvíla zopakovala, že veřejnoprávní médium v tuto chvíli dokončuje realizaci na vysílání v rozlišení 1080p50, které souvisí s kódováním H.265/HEVC.

Podle neoficiálních informací, které se dozvěděla redakce portálu Digitální rádio, Česká televize do budoucna vysílání v Ultra HD nevylučuje, ale šlo by o převzatý stream ze zahraničí doplněný případně českým komentářem. Ideálním příkladem mohou být některé nadcházející olympijské hry, případně atletický šampionát. Do vysílání v Ultra HD se na českém trhu neženou prozatím ani operátoři placených služeb, kteří budou v následujících letech narážet na nevyhovující infrastrukturu. Zákazníky však už hardwarově vybavují. Dotaz na vysílání ve formátu 8K, který na konferenci také zazněl, zcela logicky pobavil celý sál.

Vysílatelé, kteří se pohybují v prostředí pozemní televize, naopak velmi věří hybridní technologii HbbTV a počítají, že její role v následujících letech poroste s tím, jak si diváci obměňují zejména své televizory. Daniel Grunt, ředitel divize Prima On-line, na Innovation Day oznámil, že mediální skupina chce první testy HbbTV 2.0.1 realizovat v příštím roce, Česká televize už přijímače diváků testuje. V současné době je většina novějších televizorů na trhu vybavena technologii HbbTV 1.5 nebo vyšší. Využití technologie umožňuje i zvyšující se počet domácností se zobrazovači připojenými k internetu. Aktuálně je jich 27 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související