Sasko-Anhaltsko jednou z nejúspěšnějších německých spolkových zemí na poli DAB+

4. listopad 2021

Dlouhodobě největší popularitě digitálního rádia DAB+ se jeho poslech těší nejen v sousedním Bavorsku, ale také ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Ta přitom není v této kategorii výrazně viditelným průkopníkem. Co za tímto úspěchem tedy stojí? Na to odpovídal i předseda tamního mediálního regulátora Markus Kurz. Posluchači mají ve spolkové zemi k dispozici na platformě DAB+ přibližně čtyři desítky stanic.

Sasko-Anhaltsko patří po Bavorsku mezi země, kde se DAB+ těší největší popularitě v Německu, na čele pomyslného žebříčku je pak i Bádensko-Württembersko. Spolková země přitom nabízí na poměry našich západních sousedů poměrně standardní programovou nabídku – dva celoplošné multiplexy a zemské sítě MDR Sachsen-Anhalt (veřejnoprávní) a Sachsen-Anhalt (privátní). Další zde k dispozici prozatím nejsou.

Čtěte také

„Vždy jsme si uvědomovali, že budoucnost rádia bude digitální. Více programů a lepší zvuk hovoří jasně ve prospěch DAB+. Trend je jasný, ale hlavním prodejním kanálem je stále FM rádio. Musíme proto intenzivně inzerovat lepší nabídku DAB+ a podporovat soukromé vysílací společnosti v maximální možné míře s dvojnásobnými distribučními náklady,“ uvedl předseda mediálního regulátora v Sasku-Anhaltsku Markus Kurz.

Mike Bröhl, výkonný ředitel Radio Brocken, k tomu doplnil: „Aktuální údaje o využití DAB+ ve zprávě o digitalizaci působivě zdůrazňují, že digitální změna v populaci Saska-Anhaltska přišla s vysokou mírou dynamiky. I když zůstává FM vysílání hlavním pilířem ekonomické marketingové základny, trvalá míra růstu DAB+ a webových rádií nám ukazuje, že silné značky rádií, jako jsou 89,0 RTL, Radio Brocken a 89,0 RTL In The Mix, jsou také hnací silou technických změn v našem federálním státě.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související