Satelitní služba freeSAT je na prodej, její majitel ji neposkytne Vodafonu

9. listopad 2018

Kabelovou firmu UPC v České republice a dalších zemích poskytne Liberty Global právě Vodafonu. Na našem trhu by mohlo mít o freeSAT zájem hned několik hráčů.

Služba freeSAT a další satelitní platformy v regionu východní Evropy mohou změnit vlastníka. Nebudou poskytnuty jako součást balíku pro Vodafone. Doposud je vlastní společnost UPC DTH ovládaná globálním telekomunikačním hráčem Liberty Global. Ve středu o tom informovala agentura Bloomberg. UPC DTH má v Maďarsku, České republice, Rumunsku a na Slovensku necelých 827 tisíc zákazníků, poslední zveřejněná čísla pro náš trh hovořila okolo sta tisíc klientů. Analytici oceňují hodnotu tohoto podnikání na 114 milionů dolarů, tedy cca. 3,3 miliardy korun.

Prodej UPC DTH by podle Bloombergu znamenal další fázi ústupu Liberty Global z evropského trhu, respektive soustředění se pouze na Velkou Británii. Firmu vlastní miliardář John Malone. Zdali se podaří satelitní byznys ve východní Evropě prodat, ale není jisté. Centrála Liberty Global uvažovaný krok nekomentovala. Na českém trhu by si díky působení služby freeSAT polepšil jejím pohlcením T-Mobile, která rozjel satelitní televizi před několika měsíci a podařilo se mu zatím získat řádově jen několik tisíc klientů. Lákavým soustem mohou být zákazníci freeSATu i pro společnost Digi Czech Republic, která navíc kupovala nákladná sportovní práva.

autor: lukpo
Spustit audio

Související