Šéf bavorského regulátora: Zatím neznáme správný termín pro vypnutí FM vysílání

29. leden 2024

V současné době zatím není možné určit, kdy spolková země Bavorsko ukonči analogové vysílání v pásmu VKV a přejde na pozemní digitální distribuci, tedy DAB+. V rozhovoru pro list Sonntagsblatt to uvedl prezident tamního mediálního regulátora BLM Torsten Schmiege. Bavorsko posunulo plánované ukončení FM vysílání z roku 2025 o deset let.

Čtěte také

„Souhlasíme se soukromými vysílateli v Bavorsku, že ještě přesně nevíme, kdy bude ten správný čas. Soukromé rádio je financováno z reklamy – a to znamená: čím větší dosah, tím lépe, koneckonců i příjmy z reklamy jsou vyšší. Pokud vypnete FM příliš brzy, stanice mohou jednoduše ztratit velkou část své poslechovosti. To má pak hmatatelné finanční důsledky,“ zdůvodnil v rozhovoru pro Sonntagsbaltt Schmiege.

Zároveň však doplnil, že FM vysílání nemůže fungovat v Bavorsku věčně, protože jeho provoz je relativně drahý, zejména ve srovnání s DAB+, a vyplatí se jen do té doby, dokud na něm bude nejvíce posluchačů. „Musíte tedy najít bod v čase, kdy se většina rozhlasových stanic dokáže snadno ekonomicky vyrovnat se změnou technologie – ne příliš brzy, ale ani příliš pozdě. Ne pro každou rozhlasovou stanici to bude optimální čas, ale jiná cesta není,“ uzavřel šéf BLM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související