Severní Porýní-Vestfálsko zná první detaily o celozemské privátní síti DAB+ a testuje nový multiplex

30. říjen 2020

Německá síťová agentura přidělila budoucímu provozovateli celozemské sítě konkrétní vysílací kanál a určila, jakou datovou kapacitu bude tento multiplex mít. Výběrové řízení na operátora a obsazení jednotlivých slotů lze očekávat v následujících měsících.

Německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko se připravuje na start první celozemské privátní sítě fungující ve standardu DAB+. BundesNetzAgentur, tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu, vyhradila pro nový multiplex podle informací portálu RadioWoche kanál 9D. Výběrové řízení na novou síť proběhne v následujících měsících. Oprávnění pro využívání tohoto kanálu bude platné do 31. prosince 2025. Celkově je pro tento multiplex vyhrazeno 864 CU jednotek, konkrétní kóty mají být zveřejněny později.

V Severním Porýní-Vestfálsku zároveň funguje nová síť s označením DAB+ Eifel MUX, v němž je vysíláno deset testovacích pozic. Multiplex s výkonem 1,5 kW funguje na kanálu 10D a šířen je z kóty Kall-Krekel. Zájemci, kteří chtějí získat o tomto experimentu více informací, mohou navštívit webové stránky https://www.digitalradio-eifel.de/. Aktuality o pilotním projektu včetně použitého kódování a datových toků jsou zveřejňovány také na facebookovém profilu Digitalradio Eifel. V současné době má stránka 86 fanoušků.

autor: lukpo
Spustit audio

Související