Seznam.cz chce spustit nové vysílače pro Expres FM, stanici by rád rozšířil mimo Prahu

17. květen 2022, aktualizováno

Společnost Seznam.cz plánuje rozšířit vysílání své rozhlasové stanice Expres FM do dalších českých měst. Tento záměr firma portálu Digitální rádio potvrdila s tím, že však závisí na stanovisku Českého telekomunikačního úřadu coby koordinátora kmitočtů a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání coby regulátora, který udělí odpovídající licence.

Čtěte také

„Mohu potvrdit, že náš zájem rozšířit terestrické FM nadále trvá a že za poslední cca půlrok jsme podali žádosti o dobrou desítku pozemních vysílačů, respektive licencí k takovému provozování,“ uvedla pro portál Digitální rádio PR specialistka společnost Seznam.cz Hana Holubová. V současné době se mezinárodní koordinace týká lokalit, jako jsou Karlovy Vary, Zlín, Liberec, Jihlava, Ústí nad Labem nebo Plzeň s výkonem mezi 50 až 200 Watty.

„Uvedené kóty vypadají pravděpodobně, nicméně finální stanovisko je vždy na RRTV a ČTÚ, takže nedokážeme přesně odhadnout dobu spuštění. Pokud by k tomu ale došlo, pak předpokládáme, že to bude nejdříve na podzim tohoto roku,“ doplnila Holubová. V digitální distribuci využívá stanice šíření skrze pražský a středočeský multiplex COLOR DAB+, Expres FM je i součástí sítě ČRa DAB+, která je k dispozici i v Plzni a Ostravě.

Z oficiálních výsledků poslechovosti Radioprojekt zveřejněných minulou středu ladí stanici denně 27 tisíc lidí, týdně pak 47 tisíc. Seznam.cz se nicméně v oblasti popularity svého metropolitního programu odvolává na měření Gemius, kdy program v rámci týdenních dat dosáhl hodnoty 117 tisíc posluchačů. Firma to v únoru uvedla v tiskové zprávě. Seznam.cz provozuje také specializovaný hudební okruh Classic Praha. I ten lze naladit v DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související