Slovenská veřejnoprávní televize spustí 20. prosince okruh RTVS Šport, k dispozici bude v DVB-T2 i na satelitu

25. listopad 2021

Okruh RTVS Šport, který generální ředitel slovenské veřejnoprávní televize Jaroslav Rezník sliboval již jako součást svého kandidátského projektu, odstartuje ještě letos, v pondělí 20. prosince. Čtvrtý okruh RTVS nabídne přímé přenosy, sportovní zpravodajství, archivní materiály, magazíny o zdravém životním stylu či dokumenty o slovenských sportovních velikánech.

V pozemním vysílání zpřístupní RTVS novou stanici na platformě DVB-T s kódováním H.264/AVC i normě DVB-T2 s modernějším H.265/HEVC, a to ve vysokém rozlišení obrazu. Touto cestou tak bude stanice zachytitelná i na omezeném území České republiky, zejména Moravy, a to přesahem z některých slovenských vysílačů. RTVS také potvrdila šíření okruhu Šport na satelitu Astra (operátor Skylink) a již dříve se její promo objevilo i v placené TV.

Čtěte také

Vysílání zahájí 20. prosince v 17:00 diskusní blok, po kterém bude v 17:30 následovat dokument z příprav sportovní televize pod názvem „Jak se staví sen“. Šestadvacetiminutový program přinese divákům pohled do zákulisí čtvrtého televizního vysílacího okruhu RTVS i to, jak vznikal a ohlédne se do historie sportovního vysílání.

Ve vysílání RTVS se na již existujících programových okruzích stoprocentně rozšíří vysílání premiérových programů národnostního a regionálního vysílání, které získá pevný časový prostor. Bude se stabilizovat a rozšiřovat dětské vysílání, Večerníček a bude vytvořen čtvrtý dětský blok. Vytvoří se pravidelný prostor pro umělecké a hudební programy i reprízy původních programů.

Čtěte také

Diváci se mohou těšit například na ZOH v Pekingu, MS v hokeji ve Finsku, či MS ve fotbale v Kataru. Sportovní fanoušky potěší i další významné sportovní události, jako je např. Světový pohár v lyžování, cyklistické závody, Světový pohár v biatlonu, tenisová WTA Tour, fotbalová Evropská a Evropská konferenční liga, Liga národů i hokejová Tipos extraliga, MS do 20 let, cyklistická Tour de France i sporty jako futsal, házená, volejbal, basketbal nebo plavání. 

Nová sportovní televize vytvoří prostor i pro slovenský sport. „Výrazně větší prostor v televizním vysílání dostanou i dosud méně veřejně prezentované sporty a sportovci na Slovensku. Je to důležitý krok vpřed i pro regionální sport,“ uvedl při příležitosti představení nového okruhu Matej Hajko, šéfredaktor sportovní redakce RTVS.

autor: lukpo
Spustit audio

Související