Slovenský rozhlas vypne koncem ledna jeden ze svých středovlnných vysílačů

13. leden 2022

Přesně měsíc po vypnutí analogových vysílačů v AM pásmech se ke stejnému kroku chystá i Rozhlas a televize Slovenska. 31. ledna dojde k ukončení distribuce signálu středovlnného střediska Rimavská Sobota. RTVS o tom informoval na svém webu.

„Vysílač v lokalitě Rimavská Sobota vysílal s vyzářeným výkonem 10 kW a sloužil k šíření národnostního vysílání Radia Patria v době v 6:00 ráno do 18:00 večer. V nočních hodinách ho doplňovalo vysílání programové služby RTVS Rádio Devín,“ píše na svém webu Rozhlas a televize Slovenska. Posluchači mohli naladit vysílání z této lokality na kmitočtu 1521 kHz. V provozu budou nadále kóty Čižatice (702 kHz, 5 kW) a Nitra – Jarok (1098 kHz, 25 kW).

Veřejnoprávní instituce na webu uvádí, že rozhodnutí RTVS odráží změnu posluchačských preferencí a umožňuje médiu pokračovat v modernizaci rozhlasového pozemního vysílání. Finanční prostředky dosud určené k šíření signálu prostřednictvím střednovlnného vysílače Rimavská Sobota budou investovány do rozvoje digitálních služeb Slovenského rozhlasu, zejména do vysílání DAB+. Stejným způsobem postupuje i Český rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související