Slovinsko má v provozu další rozhlasový multiplex, celkově již třetí

16. říjen 2020

Nová rozhlasová síť doplňuje celoplošnou nabídku SLO DAB+ R1 a metropolitní multiplex určený pro hlavní město Lublaň. Podobně jako multiplex ČRo DAB+ i Slovinci rozdělili tuto síť na západní a východní část.

Ve Slovinsku začala fungovat další digitální rozhlasová síť s označením SLO DAB+ R2. Portál Wohnort.org informuje, že k jejímu spuštění došlo v průběhu tohoto týdne, pravděpodobně ve čtvrtek 15. října. Nová síť je regionalizovatelná, respektive je rozdělena na dvě části – Zahod R2 (Západ), kanál 12C a Vzhod R2 (Východ), kanál 12B. Každý z těchto multiplexů obsahuje aktuálně po dvou stanicích. V západní části je k dispozici Radio Capodistria a Radio Koper, ve východní pak Radio Maribor a Radio MMR.

Všechny stanice dostupné v multiplexu jsou k dispozici s datovým tokem 88 kbps při použitém kódování AAC-LC. Západní část sítě využívá vysílače Beli Križ, Kuk, Nanos, Skalnica a Tinjan, východní Boč, Plešivec, Pohorje a Trdinov vrh. Nabídka nového multiplexu doplňuje celoplošnou síť SLO DAB+ R1 a metropolitní SLO DAB+ R3 určenou výhradně pro hlavní město Lublaň. Radio Slovenia již na webu uklidnilo posluchače, že stávající analogové vysílání neplánuje vypnout, ale DAB+ má nabídnout vyšší kvalitu zvuku a doplňkové služby.

autor: lukpo
Spustit audio

Související