Slovinský DAB+ multiplex R3 má prvního zákazníka, zájem vysílatelů je opět velký

31. srpen 2020

Do výběrového řízení se přihlásilo sedmnáct subjektů. Podmínkou však bylo, aby stanice, která do DAB+ sítě vstoupí, byla zároveň k dispozici také v analogovém pásmu VKV. V další fázi má být umožněn i vstup stanicím, které naopak na FM dostupné nejsou.

Slovinsko se připravuje na spuštění další digitální rozhlasové sítě, multiplexu DAB+ Slovenia R3, který bude určen pro hlavní město Lublaˇmn. Podle portálu Digitalniradio.si už je známí její první zákazník. Jde o rozhlasovou stanici Radio Salomon. Ta se na svém webu prezentuje jako jedna z nejznámějších značek na trhu. Vysílatel se chce od ostatních stanic oddělit tím, že rotace písní nejsou tak velké jako u konkurenčních rádií. Pohledem na tým Radia Salomon je také zajímavé zjištění, že v něm v tuto chvíli není žádná žena.

Zájem o obsazení volné kapacity v multiplexu je opět velký. Do výběrového řízení se přihlásilo sedmnáct subjektů. Podmínkou však bylo, aby stanice, která do DAB+ sítě vstoupí, byla zároveň k dispozici také v analogovém pásmu VKV. Testovací vysílání multiplexu proběhlo poprvé v dubnu 2020, ostré spuštění lze očekávat v blízké době. Své návrhy pro obsazení kapacity mají v tuto chvíli předložit zájemci, kteří ještě v klasickém éteru k dispozici nejsou a vstup na platformu DAB+ tak pro ně může být významným rozšířením distribuce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související