Slovinsko uvedlo druhý celoplošný DAB+ multiplex do komerčního provozu

30. říjen 2020

Jde o jediný ze dvou celoplošných multiplexů, který umožňuje regionalizaci. Vysílání je rozděleno na západní a východní region. V současné době jsou v nabídce čtyři rozhlasové stanice, které mají doplnit v blízké době další provozovatelé.

Druhá celoplošná rozhlasová síť DAB+ ve Slovinsku je oficiálně v provozu. Oznámil to veřejnoprávní vysílatel RTV Slovenia. Součástí programové nabídky multiplexu, který je rozdělen na regiony Západ a Východ, jsou v tuto chvíli stanice Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria a Pomursko-madžarski radio. Regulátor počítá se zařazením dalších stanic, které se sem dostanou na základě klasického výběrového řízení. Rolí druhé celoplošné sítě je umožnit mj. snadný přístup k regionálním a etnickým programům.

„Jsem rád, že patříme mezi přední organizace v této oblasti. Od zkušebního vysílání v roce 1997, kdy jsme byli ještě nadšenci, až po dnešní vysílání digitálního rádiového signálu. Nová, třetí síť (regionální multiplex R3 je určen pro Lublaň a okolí, pozn. red.) je velkým krokem vpřed. S potěšením konstatuji, že RTV Slovenia drží krok s technologiemi ve všech ohledech, a to i v oblasti vysílačů a komunikací, což jsme opět prokázali spuštěním digitální sítě DAB+ R2,“ uvedl Igor Kadunc, generální ředitel veřejnoprávního RTV Slovenia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související