Slovinský DAB+ multiplex zachytitelný na Moravě rozšířil programovou nabídku

25. listopad 2019

Nově zařazeným programem se stalo komerční Radio Aktual. V rozhlasové síti je v tuto chvíli šířeno již dvacet okruhů z řad veřejnoprávních i privátních vysílatelů.

Rozhlasová síť „Slovenia DAB+ R1“ se v uplynulých týdnech rozšířila o novou stanici Radio Aktual. Program bohužel není k dispozici s příliš uspokojivou zvukovou kvalitou – pouze 56 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Informaci přinesl portál Digitalniradio.si. Obsazenost multiplexu už dosáhla prakticky sta procent. V případě zlepšených troposférických podmínek lze tuto rozhlasovou síť zachytit i v některých částech Moravy, například na Brněnsku.

Slovinsko bohužel čím dál tím více doplácí na nedostatek datové kapacity pro nové zájemce. Jediná rozhlasová síť je výsledkem toho, že v multiplexu je aktuálně šířeno již dvacet programů, a to jak od veřejnoprávních, tak i privátních vysílatelů. Jak upozornil portál Digitalniradio.si, plná obsazenost multiplexu je ale dobrou příležitostí pro příchod dalších potencionálních zájemců. Ve Slovinsku již byly učiněny počáteční kroky ke spuštění druhého celoplošného multiplexu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související