Španělský rozhlas začal budovat svou digitální síť, přepnul do DAB+

6. březen 2024

Veřejnoprávní rozhlas RTVE ve Španělsku spustil při příležitosti Světového dne rádia 13. února digitální ofenzivu. Rozšířil vysílání digitálního rádia do nových regionů a zároveň přepnul své stávající DAB vysílače do modernějšího standardu DAB+. To mj. umožní vysílateli nabízet i modernější služby, jako je například slideshow – barevné obrázky bez připojení k internetu.

Čtěte také

„Počínaje 13. únorem mohou posluchači v Madridu, Barceloně, Valencii, Seville, Murcii a Bilbau naladit DAB+ vysílání rádií Nacional, 5 a 3. Nové DAB+ programy se připojují ke stávajícímu DAB vysílání RTVE s programy Radio Nacional, Radio Clásica, Radio 3, Radio 5 a Radio Exterior v Madridu a Barceloně,“ informoval portál RadioWorld. RTVE jako španělské veřejnoprávní médium chystá rozsáhlou expanzi, která by měla postupovat každý měsíc.

Antonio Fernández-Paniagua Díaz-Flores, zástupce generálního ředitele pro plánování a řízení rádiového spektra v rámci Státního sekretariátu pro telekomunikace a digitální infrastrukturu, doufá, že tento významný krok přesvědčí i další subjekty, aby se k procesu rozhlasového vysílání připojily. Pro Španělsko je rok 2024 významným technologickým obdobím v pozemní distribuci. Vysílatelé mají povinnost nově šířit TV programy v HD, stanice LA 1 pak už je k dispozici i ve formátu 4K.

autor: lukpo
Spustit audio

Související