Start slovenského okruhu RTVS Šport má diváky motivovat k pořízení DVB-T2 přijímače s kódováním HEVC

30. listopad 2021

Slovenská veřejnoprávní televize RTVS chce nenásilnou formou motivovat k pořízení terestrického přijímače s kódováním H.265/HEVC, které se používá také v České republice. Tematický okruh Šport bude první neplacenou stanicí na Slovensku, která používá tento způsob přenosu právě v DVB-T2.

Nový program slovenské veřejnoprávní televize bude označen jako RTVS SPORT HD a bude v tamních pozemních sítích vysílán v kompresních formátech H.265/HEVC i H.264/AVC. Pokud divákův přijímač podporuje výlučně standard MPEG-4, doporučuje Rozhlas a televize Slovenska divákům spustit automatické ladění. Sportovní okruh bude divákům na takovém typu přijímače ve veřejnoprávním multiplexu dostupný v HD rozlišení.

Na pozici aktuálně šířené Trojky HD se objeví pozice RTVS SPORT HD, avšak ve standardu DVB-T2/HEVC. Přeladění v tomto případě není zapotřebí kromě případů, kdy televizní přijímač nepodporuje tvz. dynamické změny. Divák si tímto laděním sjednotí vysílanou programovou službu s jejím označením. Stanice bude dále k dispozici také na satelitu Astra 3B, tedy u operátora Skylink, a dále v nabídkách služeb placené televize. 

„Připravujeme sérii podpůrných komunikačních a informačních prostředků. Zřídíme zákaznickou linku a mailovou adresu, na kterou se diváci budou moci obrátit se svými dotazy. V této souvislosti oslovíme také prodejce elektroniky se žádostí o spolupráci, aby se jednak dostatečně zásobili a aby byli v této věci s námi součinní,“ uvedla k technické změně mluvčí Rozhlasu a televize Slovenska Andrea Pivarčiová.

autor: lukpo
Spustit audio

Související