Start stanice Radiožurnál Sport doplní kampaň #Poslouchejsport, okruh naladíte v DAB+ i na internetu

28. duben 2021

Start speciální digitální stanice Radiožurnál Sport, kterou Český rozhlas spustí 21. května, doplní reklamní kampaň #Poslouchejsport. Program bude dostupný pro 95 procent populace v multiplexu ČRo DAB+, pro ostatní zájemce pak na internetu.

Projekt na dnešním zasedání Rady Českého rozhlasu představil generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral a jeho kolegové, kontrolní orgán ho následně schválil. Český rozhlas připravuje na letošní rok spuštění dvou digitálních stanic, kromě Radiožurnálu Sport to bude od 1. října okruh s pracovním názvem Rádio Senior.

Od začátku května do konce letošního roku podpoří vysílání digitální stanice Radiožurnál Sport kampaň #Poslouchejsport, která zahrnuje on-line, print, outdoor a TV. Ambasadory kampaně jsou Karolína Plíšková, Nikola Ogrodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek, Maxim Habanec a Arnošt Petráček.

Čtěte také

Digitální rozhlasová stanice bude zaměřená na přímé sportovní přenosy, vstupy ze stadionů, magazíny o profesionálním i amatérském sportu, rozhovory, reportáže, zpravodajské relace a hudbu. V multiplexu ČRo DAB+ bude mít vyhrazený datový tok 48 kbps s kódováním HE-AAC, ve verzi 2, k dispozici bude pochopitelně na kanálu 12C (Čechy) i 12D (Morava).

Kromě jiného se mohou posluchači těšit každý všední den na rozhovory osobností s jejich hosty. V roli moderátorů se každé pondělí představí olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka, v úterý stříbrná medailistka ve čtyřhře z LOH 2012 v Londýně Andrea Sestini Hlaváčková.

Čtěte také

Středy budou patřit hercům a sportovním fanouškům Davidu Novotnému, Ladislavu Hamplovi a Pavlu Nečasovi, kteří se v talkshow „Na place“ budou starat především o rozhovory z fotbalového prostředí. Každý čtvrtek své hosty bude zpovídat dvojnásobný mistr světa Vavřinec Hradilek a v pátek šestinásobná olympijská medailistka Kateřina Neumannová.

„Pořady a zprávy o sportu jsou v rozhlasovém vysílání jedny z nejoblíbenějších a nejposlouchanějších, proto věřím, že vysíláním nové stanice Radiožurnál Sport uděláme radost všem sportovním fanouškům a že si stanice velmi rychle najde své publikum,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

„Máme před sebou období mimořádně bohaté na sportovní události. Během 12 měsíců budeme vysílat z letních i zimních olympijských her, mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy ve fotbale a mnoha dalších sportovních akcí, na které má Český rozhlas vysílací práva,” uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan

„Vznik nové stanice ale rozhodně neznamená, že sport zmizí z vysílání Radiožurnálu. Posluchači dostanou vše, na co jsou na naši stanici zvyklí, Radiožurnál Sport bude nadstavbou pro skalní sportovní fanoušky,“ dodal Suchan. Pod hlavičkou Sportradio Deutschland vzniká podobný projekt v sousedním Německu a výjimkou nejsou ani další země, kde se postupně zavádí digitální vysílání DAB+.

Čtěte také

Stanice začíná na zelené louce. Musíme ji připravit programově i personálně. V pondělí 3. května začne s pilotním provozem, abychom si vše osahali. Sehnat kvalitní redaktory a moderátory v období pandemie byl nadlidský úkol," uvedl ředitel zpravodajství Jan Pokorný. Posluchači si dlouhodobě pochvalují kvalitu naší sportovní redakce. K dispozici bude tolik sportovních událostí, že musíme této skutečnosti využít," doplnil Ondřej Suchan.

Nebýt DAB+, určitě bychom tuto stanici nespouštěli. Nebýt pokrytí 95 procent, určitě bychom tuto stanici nespouštěli," sdělil šéfredaktor Radiožurnálu, který věří, že díky pozemnímu digitálnímu vysílání se stanice v horizontu jednoho roku začne objevovat i v datech poslechovosti Radioprojekt.

Digitální stanice Radiožurnál Sport startuje 21. května

Český rozhlas si nechal udělat průzkum na reprezentativním vzoru několika set posluchačů, ze kterého jednoznačně vyplynul zájem o program tohoto typu. Radiožurnál Sport nebude rozhlasovou obdobou kanálu ČT Sport.

„Počítáme s kulisovým poslechem ve všedních dnech, s pozornějším poslechem pak v době sportovních přenosů," řekl Jan Pokorný, ředitel zpravodajství.

Hudebně, jak vyplynulo taktéž z průzkumu, bude stanice označovaná jako pop-rock s logickými přesahy do příbuzných žánrů. Znít bude z éteru podobný poměr české a zahraniční hudby jako na Radiožurnálu, téměř shodná bude i zvuková grafika (jingly).

„Na rozdíl od České televize nebojujeme v rádiu o sportovními přenosy s komerčními televizemi a chceme nabídnout posluchačům možnost si tyto přenosy pustit. Proto nebudeme na žádné důležité akci chybět," upozornil šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Radiožurnál Sport nabídne proudové vysílání na sportovní témata z domova i zahraničí. Magazíny zaberou asi 30 procent programu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související