Startuje první česká televize v Ultra HD rozlišení, relaxační Lounge TV 4K

23. červenec 2019

S nasazením vysílání v UHD počítá provozovatel prostřednictvím družice Hispasat na pozici 30 stupňů západně, signál bude pochopitelně k dispozici i pro kabelové a IPTV operátory.

Relaxační stanice Lounge TV přechází na vysílání v Ultra HD rozlišení. Lounge TV tak bude vůbec prvním čistě českým televizním projektem, který bude v této obrazové kvalitě dostupný. S nasazením vysílání v UHD počítá provozovatel prostřednictvím družice Hispasat na pozici 30 stupňů západně, signál bude pochopitelně k dispozici i pro kabelové a IPTV operátory, kteří jsou tuto kvalitu schopni nabídnout. On-line služba SledováníTV.cz, jenž zařazení Lounge TV 4K původně avizovala, prozatím zůstává "pouze" u Full HD.

Ukázka z vysílání Lounge TV 4K

Vysílání v Ultra HD formátu se zatím v České republice rozjíždí velmi pomalu. Z trojice největších operátorů O2TV, UPC (Vodafone) a Skylink ho nabízí pouze poslední z nich. Satelitní služba má ve své nabídce program Insight UHD dostupný přes pozici 19,2 stupně, není však k dispozici v češtině. Lokalizace se má naopak dočkat programová novinka Love Nature 4K dostupná přes družici Hotbird. Vesmírnou NASA UHD již mají v nabídce služby Kuki a SledováníTV. K distribuci je připravena i lokalizovaná verze stanice Travelxp 4K.

Parametry příjmu: Hispasat 30W-5 (30 stupňů západně), 11891/V, SR 30000, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK. V době psaní textu zde byla připravena pouze nekódovaná pozice s aktivním Full HD rozlišením.

autor: lukpo
Spustit audio

Související