Stream vs. televize, DAB+ vs. FM. Konference Digimedia 2022 nabízí zajímavé střety

1. červen 2022

Máme se obávat konce pozemního televizního vysílání? Nahradí ho streamování přes internet? Budeme si muset kvůli různému obsahu objednávat různé streamovací služby? A proč u nás stále ještě celostátně nenaladíme hlavní komerční rádia digitálně?

Čtěte také

Letošní 17. ročník odborné konference Digimedia 2022 slibuje řadu kontroverzních témat. Již tuto středu 1. června se od devíti hodin v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách sejdou prakticky všichni důležití hráči z oblasti televizního a rozhlasového vysílání a streamovacích služeb. Konferenci tradičně pořádá Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA-MK) ve spolupráci s Českou televizí. 

Zazvoní bezplatné TV umíráček?

Hned první blok konference nabídne důležitý střet o budoucnosti bezplatného pozemního příjmu televizního vysílání. Přežijí celoplošné sítě DVB-T2 rok 2030? Debatovat na toto téma přijdou mj. předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková, generální ředitel České televize Petr Dvořák, technický ředitel TV Nova Josef Uher, ředitel obchodního rozvoje FTV Prima Lukáš Kubát nebo ředitel regulace v Českých Radiokomunikacích Marcel Procházka. 

Čtěte také

Kdo vyzve Netflix v boji o streamovací trůn? 

Televiznímu vysílání v posledních letech notně zatápí streamovací služby, k nimž se stále více přesouvá pozornost i čas diváků. Má šanci některý z nových hráčů porazit hegemona oboru Netflix? A bude to spíše další globální služba jako přicházející Disney+, nebo silný lokální hráč typu Voyo?

O tom přijdou v druhém bloku konference diskutovat ředitel digitální divize CME a šéf služby Voyo Daniel Grunt, ředitel vývoje a nových médií České televize Jan Maxa, ředitel služby Dramox Martin Zavadil, obchodní ředitel ve společnosti Film Europe Tomáš Žondra, ředitel pro vysílání v Českých Radiokomunikacích Martin Cepek a TV product manager ve společnosti Samsung Electronics pro Českou republiku a Slovensko Martin Huba.

Čtěte také

Naladíme Rádio Impus a spol. také digitálně? 

Bouřlivou diskusi lze očekávat i nad třetím tématem konference, digitálním rozhlasovým vysíláním. Podaří se rozetnout problém s přidělováním finálních digitálních sítí DAB+ pro komerční rádia a budou mít hlavní hráči českého rozhlasového trhu o digitální vysílání vůbec zájem? A jak se Český rozhlas připravuje vylepšit příjem svého digitálního vysílání uvnitř budov?

Na téma promluví technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka, prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání a generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák, jednatel MMS Daniel Sedláček, generální ředitel Radio United Martin Hroch, ředitel regulace v Českých Radiokomunikacích Marcel Procházka, výkonný ředitel Digital Broadcasting Jakub Juhas, výkonný ředitel RTI cz Roman Kropáček, majitel společnosti Joe Media Miroslav Pýcha a vedoucí oddělení správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu Jiří Duchač. 

Český rozhlas nabídne přímý přenos z konference na svém YouTube kanálu, to nejzajímavější pak ve formě aktuálního zpravodajství přímo zde na webu

autoři: Lukáš Polák , Jan Potůček

Související