Středovlnný vysílač na Zbraslavi, který využívá Country Radio, má nahradit nové datové centrum

30. listopad 2022

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník v pondělním rozhovoru pro agenturu ČTK uvedl, že firma plánuje na pražské Zbraslavi postavit nové datové centrum. Vyroste v místech, kde je v současné době umístěn středovlnný vysílač komerční stanice Country Rádio. Ta už dříve pro náš portál uvedla, že AM pásmo zatím opustit nehodlá.

Čtěte také

Podle ČTK bude mít nové datové centrum kapacitu přes 2000 serverových míst (racků) a příkon 25 megawattů. Hotovo má být příští rok na jaře, České Radiokomunikace chtějí zprovoznit centrum na přelomu let 2024 a 2025. Jde o šesté datové centrum, které bude společnost provozovat. Dosud největší je objekt na pražském Žižkově s 500 serverovými místy, vedle toho mají České Radiokomunikace záložní datové centrum mj. na Strahově.

Zbraslavský areál využívá pro šíření AM signálu komerční Country Radio skupiny Radio United, a to na kmitočtu 1062 kHz – ve dne s výkonem 20 a v noci 1 kW. „O ukončení vysílání do konce platnosti licence (25. 10. 2025) neuvažujeme,“ uvedl v únoru letošního roku pro portál Digitální rádio generální ředitel Radio United Broadcasting Martin Hroch. V takovém případě by se musel vysílač privátní stanice přesunout na jinou pozici.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související