Švýcarsko a jeho rozhlasový trh je díky vypínání FM vysílání na rozcestí, panují obavy, co bude dál

9. září 2024

Rozhlasová branže ve Švýcarsku se ocitá na rozcestí, jak zaznělo na letošním jubilejním pětadvacátém Swiss Radio Day v Curychu. Přestože se akce nesla v oslavném duchu, zazněly i velmi kritické hlasy, zejména ohledně strategických výzev a úbytku příjmů z reklamy, které stále více plynou do rukou velkých technologických gigantů, jako jsou Google či Meta.

Čtěte také

Jak poukázal šéfredaktor portálu DAB-Swiss Stefan Grünig, rozhlasové společnosti ztrácejí nejen příjmy, ale také posluchače, kteří stále častěji přecházejí k online platformám. Tradiční terestrické rádio ztrácí na popularitě, zejména u veřejnoprávního okruhu SRF 1, který čelí dlouhodobému poklesu posluchačů. Také komerční stanice, jako jsou Radio Pilatus nebo Energy, se potýkají s problémy udržet si publikum.

Další zásadní problém představuje monopol na švýcarském reklamním trhu, který ovládá skupina Goldbach Group. Tento monopol nejenže komplikuje přístup k reklamním příjmům, ale také potlačuje jakékoli inovace v oblasti rozhlasového vysílání. Dle analýzy portálu DAB-Swiss je budoucnost rádií, zejména těch digitálních v DAB+, nejistá a očekává se, že mnoho stanic bude muset kvůli finančním problémům ukončit své vysílání.

Čtěte také

Závěrečný zlom nastane na konci roku, kdy veřejnoprávní rozhlas SRG vypne všechny své analogové vysílače v FM pásmu, a od roku 2025 bude jasné, které soukromé stanice přežijí na platformě DAB+. Komerční stanice se zavázaly, že původní způsob distribuce signálu vypnout do konce roku 2026. V České republice žádný konkrétní termín pro vypnutí analogového vysílání neexistuje. V nejbližších letech bude DAB+ a FM fungovat vedle sebe.

autor: lukpo
Spustit audio

Související