Technologický veletrh IBC přinesl pozitivní vyhlídky pro digitalizaci rozhlasu

14. září 2022

Viceprezidentka WorldDAB a projektová ředitelka Digital Radio Netherlands Jacqueline Bierhorst na víkendovém panelu zhodnotila pozitivní pozici DAB+ rádia v některých zemích a zmínila důležitý fakt, že technologie se již stala standardní výbavou nových vozů v zemích EU. Rozhlas zůstává nejpřirozenější volbou konzumace zvuku v automobilech.

Lindsay Cornell, předseda technické komise WorldDAB, odborné veřejnosti popsal, jak důležitý je ve vozech doplňkový servis, tzv. metadata, aby vysílání bylo co nejatraktivnější. Přidanou hodnotu přinášejí zejména nejen textové informace, ale právě i obrazové služby související s programem. Dekódování těchto informací zároveň může probíhat na pozadí kontrolního panelu, aby bylo vylepšeno uživatelské rozhraní.

Metadata jsou výraznou přidanou hodnotou, která rozhlasové vysílání dělají „sexy“. Nelineární obsah dodávaný spolu se signálem a vlastněný a vytvářený samotným vysílatelem, případně operátorem, hraje důležitou roli pro vytvoření komplexního pocitu z poslechu rádia. Řešení svých multiplexů předvedli na konferenci v Amsterdamu například zástupci sítí DAB Italia nebo Digris (Švýcarsko). Představen byl i projekt LocalDAB.org.

autor: lukpo
Spustit audio

Související