Telekomunikační experti vidí budoucnost lineární televize ve spojení se streamovacími službami

12. září 2022

Lineární televizní vysílání, tedy klasické televizní kanály, v následujících letech neskončí, ale jejich budoucnost bude zajištěná prostřednictvím streamovacích služeb. Shodli se na tom telekomunikační experti v rámci diskusního panelu Budoucnost lineáru na odborné konferenci IBC, která se do pondělí 12. září koná v Amsterdamu.

Lineární televize má nadále nezastupitelnou roli i v současné době neustále se rozvíjejících distribučních technologií, protože nabízí možnost sdíleného zážitku v reálném čase. Experti například zmínili v souvislosti s aktuálními událostmi umrtí britské královny Alžběty II. a vysokou sledovanost zpravodajských kanálů. Od lineární televize se odvracejí zejména mladší diváci, a to výrazně rychleji než starší generace, která ji zůstává věrná.

Podle Archany Anandové, vedoucí globálního podnikání indické společnosti Zee5, je pouze otázkou času, kdy svět streamovacích služeb objeví i starší generace. Robert Andrae z Googlu její vyjádření podpořil příslibem, že firma je připravena nabídnout živé vysílání jako službu, která se bude v průběhu času prolínat s videem na vyžádání (VOD). Velkým trendem se stávají tzv. FAST Channels, tedy bezplatně šířené kanály se vkládanou reklamou.

autor: lukpo
Spustit audio

Související