Televizní vysílání slaví 70 let od prvního sjednocení technologií

21. listopad 2019

Mezinárodní telekomunikační unie ITU předpokládá v následujících letech další přibližování klasické televizní distribuce a internetu. Výrazně do tohoto vývoje zasáhne výstavba 5G sítí.

Právě dnes slavíme Světový den televize. Ve stejný den si zároveň připomínáme i 70 let od doby, kdy byl uveden první standard pro tuto technologii a došlo tak k sjednocení navrhovaných řešení. Rok 1949 má z pohledu televizní distribuce za sebou několik významným událostí – první ceny Emmy, zahájení vývoje kompatibilního barevného zobrazovače nebo zahájení vysílání na Kubě. Diváci mají za sebou v průběhu desítek let přechod na formát 4:3, později 16:9, HD rozlišení a dnes již také první kroky v Ultra HD.

Internet televizní distribuci, respektive konzumaci videa neohrozil, naopak. Aktuálně tvoří 80 % veškerého jeho využití na straně spotřebitelů. Světová radiokomunikační komise ITU v současné době hledá řešení, které by umožnilo v budoucnu komerční distribuci televizního signálu prostřednictvím sítí 5G. Právě zapojení této technologie do klasické distribuce by vedla k dalšímu přibližování mediálního obsahu, dat a aplikací využívajících širokopásmové sítě, které kombinují zemskou, satelitní i IP distribuci.

„Televize hraje klíčovou roli při propojování informací i vědomostí a zároveň poskytuje nepřekonatelný distribuční kanál pro hromadnou zábavu,“ uvedl generální tajemník ITU Houlin Zhao a doplnil: „Světový den televize upozorňuje na příkladnou práci ITU při vytváření standardů, které řídí budoucí trendy v oblasti vysílání a internetových služeb, které divákům z celého světa přinesou stále pohlcující zážitek.“ Zájem o televizní vysílání neupadá. Podle studie Nielsen Admosphere aktuálně využívá pozemní vysílání přibližně 60 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související