Třináctý kanál obsadily v úterý nad Českem norské signály

15. únor 2023

Rekordní příjmové podmínky dosahující několikaletého maxima pokračovaly tento týden také v úterý 14. února. Hned několik čtenářů portálu Digitální rádio naší redakci informovalo o zachycení multiplexů ze Skandinávie, konkrétně z Norska. Na severu Čech byla potvrzena také přítomnost DAB+ ze Švédska.

Příjem multiplexů DAB+ ze Švédska dosahoval rekordních vzdáleností. Redakce portálu Digitální rádio zaregistrovala přítomnost rozhlasové sítě veřejnoprávní NRK na kanálu 13A, který se v Česku, stejně jako celý blok 13A až 13F, nevyužívá. I po obsazení řady kanálů po spuštění komerčních sítí je tak pravděpodobné, že tento způsob příjmu bude jednou za pár let zachován. Standardně je digitální rozhlas šířen na kanálech v rozsahu 5A až 12D.

Minimální zachycená vzdálenost v případě DAB+ multiplexu NRK na kanálu 13A byla na pražském Jižním Městě 1036 km. V úterý večer se pak objevil přímo v hlavním městě i signál na kanálu 13B, kde figurovala privátní síť Oslo & Viken. I když vzhledem k velmi nízké kvalitě neproběhla identifikace vysílače, šlo prakticky se 100% jistotou přímo o norskou metropoli a vysílač Tryvasshøgda s výkonem necelých 8 kW na vzdálenost 1133 km.

Postřehy dalších čtenářů z celé republiky si můžete přečíst ve facebookové skupině Digitální rádio DAB+ - oficiální diskuse (název skupiny je aktivním odkazem).

autor: lukpo

Související