TV Barrandov snižuje dál náklady na distribuci, v DVB-T2 přešla na nižší rozlišení

30. květen 2022

Plnoformátová TV Barrandov přešla koncem minulého pracovního týdne na nižší rozlišení. Místo dosavadního formátu 1440x1080p nabízí svých divákům nově poměr pouze 960x540p. Podle informací redakce portálu Digitální rádio došlo k tomuto kroku u Českých Radiokomunikací na žádost samotného vysílatele.

Nižší rozlišení obrazu v celoplošném vysílání DVB-T2 pochopitelně znamená nižší náklady na distribuci signálu. Na rozdíl od společnosti FTV Prima není tentokrát důvodem tlak operátorů placených služeb nabízet vyšší obrazovou kvalitu pouze v těchto platformách, ale krok vysílatele na snížení ceny za distribuci pozemního signálu. V případě TV Barrandov a atraktivitě jejího programu tyto firmy na snížení obrazové kvality v DVB-T2 netlačily.

Není to poprvé, kdy provozovatel stanice ořezává náklady na distribuci. Připomeňme, že stejný krok realizoval i v případě distribučního multiplexu společnosti M7 Group na družici Astra 3B. Z tohoto důvodu je klientům satelitní televize Skylink od letošního roku k dispozici ve formátu Full HD pouze TV Barrandov, zatímco Barrandov Krimi a Kino Barrandov přešly pouze na standardní kvalitu. Řada operátorů pak přesunula stanice patřící mediálnímu podnikateli Jaromíru Soukupovi v minulosti na méně atraktivní pozice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související