Únor rozhodne! Operátoři musí zaplatit za dražené kmitočty pro privátní DAB+ sítě

12. únor 2024

V průběhu tohoto měsíce musí zaplatit osm společností za kmitočtové příděly pro privátní DAB+ multiplexy, o kterých začátkem letošního roku rozhodl Český telekomunikační úřad. V případě, že by se tak nestalo, operátor by o možnost vybudovat svou síť přišel. Zároveň se také vyjasní, zda všechny firmy jsou skutečně reálně přesvědčené o tom, že DAB+ vysílání budou provozovat.

Čtěte také

„Český telekomunikační úřad se snaží v nejkratší možné době udělit příděly k využívání rádiových kmitočtů pro sítě DAB. Dražené kmitočtové bloky si rozdělilo všech 8 účastníků výběrového řízení, přičemž někteří z nich již uhradili rozdíl mezi složenou kaucí a celkovou cenou, což je podmínkou k udělení přídělu. U dvou subjektů již předseda Rady ČTÚ rozhodl o udělení přídělů rádiových kmitočtů podle § 22 zákona o elektronických komunikacích,“ informoval regulátor 23. ledna.

Dvě celoplošné komerční sítě by měly provozovat společnosti Czech Digital Group (České Radiokomunikace) a RTI cz. Sedmadvacet regionálních sítí si mají mezi sebe rozdělit Broadcast Services (spojená s Digital Broadcasting), Czech Digital Group, Fiera Touch podnikatele Pavla Hájka, GG Omikron (součást Greativy Group), JOE Media (provozovatel sítě COLOR DAB+), Play.cz a Teleko digital. Portál Digitální rádio připravil začátkem ledna k aukci speciální přílohu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související