Kdo bude vysílat v nových DAB+ multiplexech? Operátoři budou mít problém sítě zaplnit

24. leden 2024

Velká výzva čeká v následujících měsících na osm firem, které získaly od Českého telekomunikačního úřadu kmitočtové příděly pro chystané komerční sítě fungující ve standardu DAB+. Pro insidery z vysílací oboru, tedy tzv. broadcastingu, přináší vývoj po aukci řadu neznámých. Jasné je však už to, že multiplexy se nemůže podařit zaplnit.

Čtěte také

Těšíte se na záplavu nových digitálních komerčních stanic v DAB+? Pak byste měli krotit svoje představy a uvažovat racionálně. Jen v Praze by mělo na základě udělených oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) fungovat osm rozhlasových sítí. V případě, že bychom kalkulovali s myšlenkou, že každý multiplex by disponoval kapacitou minimálně pro patnáct až sedmnáct stanic, tak to alespoň plánují České Radiokomunikace, dostáváme se teoreticky na hodnotu 120 až 140 stanic.

Datová kapacita navíc bude s velkou pravděpodobností ještě větší, protože Český telekomunikační úřad (ČTÚ) umožní provoz i některým multiplexům, které byly uděleny v minulosti na bázi tzv. individuálního oprávnění. V tuto chvíli už víme, že se to nebude týkat s jistotou blížící se 100 % sítě ČRa DAB+ na kanálu 7A, jejíž kmitočtový příděl vyprší na konci května a jeho mezinárodní koordinace už nebyla možná. Operátor si naopak ponechá do roku 2028 kanál 10D na Strahově.

Čtěte také

„Jako operátor jedné celoplošné a několika regionálních sítí musíme naplnit všechny kmitočtové příděly. Pokud bychom vysílání v jednom regionu nespustili, ČTÚ by nám kmitočty odebral,“ uvedl pro portál Digitální rádio Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací. Z jeho vyjádření je tak patrné, že nad operátory visí do budoucna poměrně velká hrozba. Pokud by daná firma povinnost nenaplnila, o přidělené frekvence bez nároku na náhradu přijde. Ve vzduchu je tak i (teoretická) možnost, že některé sítě by vůbec nemusely odstartovat.

Přesto, že zástupci Českých Radiokomunikací nechtěli na úterním setkání na otázky novinářů ohledně potenciálních zákazníků, se kterými jednají, odpovídat, je jasné, že si chtějí pojistit zejména silné hráče na trhu, u nichž je také zajištěno dlouhodobé financování tohoto vysílání. Stejný model operátor aplikuje úspěšně i v případě svých DVB-T2 multiplexů. V polovině února plánují ČRa rozšířit bezplatnou nabídku o novou stanici Sporty TV, která bude k dispozici v HD formátu, Warner TV od HBO Europe by ji mohla následovat na jaře.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - PLAY.CZ a.s.

Na dotaz, zda budou České Radiokomunikace stavět připravovanou síť i pro operátora Play.cz, který by měl pokrýt výjma Pardubického kraje a Vysočiny prakticky celou republiku, odpověděl Procházka následovně: „To potvrdit nemůžeme. Operátorů sítí je tu více. Vedle Play.cz je tu například také Fiera Touch, která sice má několik televizních vysílačů, ale mají toho vysoutěženého daleko více. Pokud budou mít zájem, ať se na nás obrátí. Uvidíme, co pro ně můžeme připravit,“ reagoval na dotaz Digitálního rádia Procházka. Propojení s touto firmou pak označil za spekulace.

Kmitočtové příděly, které získají operátoři z aukce, budou platné do roku 2040. „Aukce byla velmi složitá, trvala déle, než jsme předpokládali a některé fáze měly stovky kol. O kmitočty byl velký zájem a tomu odpovídalo množství příhozů a výsledné ceny. Někteří zájemci vysoutěžili i něco, co nechtěli, protože ČTÚ nastavil aukci kombinatoricky, tedy metodou, která přinese největší výnos pro stát,“ popsal novinářům Procházka. Díky modelu aukčního systému nebylo možné celý proces ovlivňovat. Povinnost zaplatit za kmitočtové příděly mají operátoři do 16. února na účet ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související