V boji o DAB+ pro Berlín uspěla internetová stanice Nicemix

8. září 2020

O volnou datovou kapacitu v Berlíně se dále ucházely stanice Energy 103.4, Radio Paradiso, Freies BürgerRadio Slubfurt, pure fm a Fußball FanRadio Berlin. Program Nicemix byl doposud k dispozici pouze na internetu.

Německá internetová stanice Nicemix bude k dispozici také v klasickém rozhlasovém éteru. Nezískala sice analogový VKV kmitočet, v Berlíně si ji ale mohou zájemci naladit nově prostřednictvím technologie DAB+. Vysílatel uspěl s žádostí o přidělení volné kapacity v multiplexu Berlin/BRBG 7B. Ta využívá dlouhodobě jedinou kótu – berlínský Alexanderplatz. Signál je odtud na kanálu 7B šířený výkonem 10 kW v horizontální polarizaci, která je pro hlavní město použita záměrně.

O volnou datovou kapacitu v Berlíně se dále ucházely stanice Energy 103.4, Radio Paradiso, Freies BürgerRadio Slubfurt, pure fm a Fußball FanRadio Berlin. Program Nicemix byl v multiplexu na kanálu 7B spuštěn s identifikací „.nice-mix.de“, přidělen je mu datový tok 72 kbps s kódováním HE-AAC, verze 1. V rozhlasové síti dále vysílají například stanice StarSat Radio, Schlager Radio B2, lulu.fm nebo Radio Arabica. Multiplex je zachytitelný dálkově i na území Čech, určitou komplikací je ale právě použitá horizontální polarizace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související