V Česku definitivně skončí provoz digitálního rádia DAB+ v pásmu L

3. březen 2021

České Radiokomunikace ukončí o půlnoci ze středy 3. na čtvrtek 4. března provoz posledního vysílače, který fungoval v původním pásmu L. Jedná se o pražský Žižkov, který fungoval na kanálu LI.

Při nákupu starších DAB+ přijímačů si dejte pozor, aby nepodporoval pouze vysílání v tzv. L pásmu, které se již v ČR nevyužívá. Nově prodávané digitální přijímače budou opatřeny značkou DAB+ ověřeno.

O vypnutí pásma L na pražském Žižkově informoval na sociální síti Twitter ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikaci Marcel Procházka. Ten označil šíření signálu v takzvaném L-bandu za: „slepou vývojovou cestu DAB vysílání.“

Na místě je otázka, proč operátor nechával v provozu vysílání v původním pásmu, které už před řadou měsíců ukončily konkurenční firmy RTI cz a Teleko. Multiplex ČRo DAB+ nevysílal v L-bandu na žádné kótě od samého počátku. Všechny vysílače fungují pouze ve III. pásmu.

České Radiokomunikace v současné době provozují svůj multiplex ČRa DAB+ ve třech městech – v Praze, Plzni a Ostravě. Operátor měl zájem o kmitočtový příděl také v Brně, kde se mu však nepodařila mezinárodní koordinace a jeho digitální rozhlasová síť tu tak vůbec nefunguje.

V hlavním městě provozují České Radiokomunikace DAB+ vysílání dokonce na dvou kanálech, a to s vyšším výkonem a lepších pokrytím na 7A, s horšími parametry pak na 10D. Operátor má do budoucna zájem provozovat celoplošné sítě, na jejichž provoz vyhlásí tendr Český telekomunikační úřad.

autor: lukpo
Spustit audio

Související