V Česku spojíme to nejlepší z klasické televize a videotéky, říká viceprezident Vodafone pro nefiremní zákazníky Quique Vivas

21. říjen 2019

Viceprezident společnosti Vodafone pro nefiremní zákazníky hovoří v exkluzivním rozhovoru pro portál Digitální rádio o příchodu vlastní televizní služby do Česka, novém Ultra HD set-top boxu nebo budoucnosti platformy Horizon.

Vodafone ve svých reklamních kampaních již několik měsíců avizuje, že jeho součástí se stala právě kabelová společnost UPC. Chtěl bych se proto zeptat, v jakém stavu je v současné době tato akvizice a kdy ji plánujete dokončit?

Akvizice je kompletní a je již schválená. Kdybychom to řekli napřímo, peníze už jsou na správných účtech. Chybí už jen termín, kdy se staneme opravdu jednou firmou, což je ve své podstatě technický detail, který bude dořešen někdy příští rok. Ale z komerční perspektivy chceme poskytovat zákazníkům UPC i Vodafonu nejlepší nabídky z obou světů, což začalo už v září. Takže komerčně už se tváříme a jednáme jako jedna společnost a snažíme se zákazníkům UPC nabídnout vodafonní služby, zákazníkům Vodafone nabídnout UPC služby.

Takže zatím nemáte přesný termín, kdy v příštím roce dojde ke kompletnímu spojení, čímž UPC zmizí a zůstane Vodafone?

Ještě ne, protože krom toho, že tam jsou nějaké technické komponenty, jako je například migrace, jsou tam dvě věci, které kompletaci zatím brání. První a nejdůležitější prioritou je zákazník, kdy nyní řešíme, jak to udělat, abychom si byli jisti, že zákazníkovi nabízíme nejlepší možné řešení, aniž by na ně měla vliv právě nadcházející migrace. A druhá záležitost je spíše komerční a jedná se o to, kdy si budeme jistí, že zákazníci rozumí faktu, že Vodafone a UPC jsou jedna společnost. A rozšíření informace směrem k veřejnosti samozřejmě bude chvilku trvat, protože vnímání zákazníků Vodafonu a vnímání zákazníků UPC je rozdílné, ať už se bavíme o vnímání značek, anebo o produktech a produktové nabídce. Chceme si být jisti, že nás zákazníci vnímají jako integrovanou společnost, že jim přinášíme nejlepší nabídky z obou světů, a aby nás tak pochopili.

Quique Vivas, viceprezident společnosti Vodafone pro nefiremní zákazníky

Co bude znamenat spojení Vodafonu a UPC do jedné společnosti z pohledu kabelové televize? Jak se situace v současné době vyvíjí?

UPC je tradičně v rámci televize velmi inovativní. Operátor jako první spustil HDTV a obecně je vnímán jako velmi inovativní firma. Vodafone může přinést další benefity. Výhody spočívají právě v kombinaci s UPC službami a ve snaze přinést vůbec to nejlepší z obou světů. Snažíme se spojit nejlepší produkty Vodafonu s osvědčenými produkty, které již má velmi dobře zaběhnuté na trhu UPC. Není obecně známo, že Vodafone je druhý největší poskytovatel televizního vysílání v Evropě po společnosti Sky. Většinou je považovaný spíše za poskytovatele mobilních služeb a fixu. Současní zákazníci proto mohou očekávat stejnou úroveň inovace a služeb, jaká jim byla poskytována doposud, kdy díky propojení s Vodafone TV můžou očekávat ještě více dobrých věcí, protože s Vodafone TV bude možné zvětšit nabídku, rozšířit vůbec možnosti vysílání i směrem k zákazníkům a přístup k TV službám. U Vodafone televize se dají očekávat i lepší smlouvy. Co se týče obsahu, Vodafone TV a UPC se vzájemně doplní, díky čemuž bude Vodafone TV potom dostupná i pro zákazníky, kteří nemají možnost si v současnosti UPC TV zajistit.

Zmínil jste Vodafone TV. Jak bude její platforma v případě českého prostředí vypadat, co tam plánujete uvést, co bude pro zákazníky jiné, na co se mohou těšit?

Obsah Vodafone TV platformy je otázka na poměrně delší výhled a na naší straně je potřeba se zamýšlet, co je udržitelné pro českého zákazníka a jaká nabídka je tady pro zákazníky udržitelná. Takže když se podíváme na vlastnosti, které jsou už nyní v podstatě na televizním trhu považovány za základ, obzvlášť pro prémiovou značku, jako jsme my, tam se bavíme o plném 4K rozlišení, videu na vyžádání, bude se dát nahrávat na cloud (vzdálené úložiště, pozn. red.), což jsou věci už dneska považované za samozřejmé. Vidíme diferenciátory na jiných trzích a i v Čechách už provádíme výzkum, abychom věděli, jestli diferenciátory budou podobné a budou vnímány stejně. Průzkumy provádíme samozřejmě s českými respondenty a největším diferenciátorem je uživatelská zkušenost, ať se jedná o personalizaci nebo o dětský obsah. Je tam výborná zkušenost právě pro děti, případně doporučované pořady, kongregace obsahu na jedné platformě, což je nejdůležitější diferenciátor, který Vodafone TV nabízí.

Quique Vivas, viceprezident společnosti Vodafone pro nefiremní zákazníky

Takže platforma Vodafone bude v sobě spojovat lineární televizi, nelineární televizi, různé OTT služby, videotéky, jako je například Netflix, který teď byl lokalizovaný do češtiny, HBO GO a další služby, případně ještě něco dalšího?

Ano, takový přístup určitě zaujímáme, budeme se snažit zkombinovat nejvyšší možnou úroveň produktu, nejlepší zákaznickou zkušenost, nejlepší obsah, který dokážeme dodat, čímž budeme jedineční. Teď nevnímáme nijak extrémně vysokou poptávku po exkluzivním obsahu a nemáme pocit, že na českém trhu by exkluzivní kontent byl nějak extrémně poptávaný. Samozřejmě pokud bude poptávaný, budeme první, kdo na to bude reagovat.

Exkluzivním obsahem máte na mysli jak lineární vysílání, tak případně nějaké aplikace nebo něco takového?

V případě obsahu se jedná spíše o poptávku, co zákazníci vyžadují. Jejich požadavky se snažíme splnit v rámci tří pilířů, které jsme zmiňovali. V případě například sportovního vysílání se pak dostáváme spíš k boji o to, kdo bude platit za obsah víc. Náš základní přístup je být plně zaměření na zákazníka, což je naprostý základ propozice, takže uspokojení požadavků našich zákazníků budeme zvažovat na prvním místě.

Quique Vivas, viceprezident společnosti Vodafone pro nefiremní zákazníky

Samozřejmě chápu, že je akvizice náročná, ale co se týká příchodu platformy Vodafone TV, máte třeba nějaký svůj osobní horizont, kdy by měla platforma přijít? A předpokládám tedy, že v souvislosti s platformou asi bude docházet i k nějaké obměně hardwaru, tzn. set-top-boxu.

Co se týče spuštění, tam cílíme na příští rok a budeme se snažit, aby Vodafone TV byla velkou částí portfolia, abychom byli schopni využít maximálně její potenciál a opravdu co nejšířeji nabídnout možnosti, které poskytuje. Co se hardwaru týče, v tuhle chvíli už máme v rámci UPC tři různé hardwary, tři různé set-top-boxy, které tam aktuálně fungují. Zmíněné set-top-boxy splňují různé potřeby zákazníků. Určitě není naším cílem, abychom ke třem současným set-top-boxům přidávali ještě čtvrtý, na který bychom všechno migrovali a pak přes noc původní tři vypnuli, to není něco, co bychom chtěli dělat. Jak už jsem uvedl dříve, snažíme se co nejvíce soustředit na zákazníky a reagovat na jejich potřeby. A pokud bude potřeba čtvrtý set-top-box, který bude splňovat nějaké jiné potřeby zákazníka, uvedeme ho na trh. Pro zákazníka se můžeme bavit o migracích a o uzavírání, ale prvoplánově rozhodně není cílem přinášet nový hardware na trh a vypínat ostatní.

Quique Vivas, viceprezident společnosti Vodafone pro nefiremní zákazníky

Nicméně v nějakém dlouhodobém horizontu – neříkám měsíce, ale dejme tomu několik let – počítáte pravděpodobně s faktem, že platforma Horizon bude vypnuta?

Samozřejmě v nějakém časovém horizontu doufáme, že Vodafone TV platforma se vyvine tak, aby zákazníci na ni přecházeli sami od sebe, a nyní nepředvídáme žádnou velkou nucenou migraci z Horizonu, aniž bychom jim byli schopni nabídnout něco lepšího. V nějakém časovém horizontu k migraci dojde, protože Horizon jako UPC služba bude vypnut, ale aktuálně k tomu není žádná urgence a spíše opravdu očekáváme, že zákazníci sami začnou přecházet. Žádná nucená veliká migrace, kdy bychom oznámili vypnutí a zákazníci by museli přejít, se neočekává. A znova zdůrazňuji, že zákazník je na prvním místě, takže nejdůležitějším ukazatelem, zda a případně jak něco měnit, bude zákaznická zkušenost a způsob fungování zákazníka.

Společnost UPC se doposud charakterizovala výhradně jako kabelový poskytovatel, nicméně vstupem Vodafonu do UPC se prakticky dosavadní představa odbourává a moje otázka směřuje k tomu, jestli i v rámci uvedení Vodafone TV plánujete, že byste s vašimi službami zamířili mimo kabelové sítě? Mám na mysli, zdali například plánujete uvést nějaké widgety v televizorech a umožnit programovou nabídku sledovat právě na sítích jiných operátorů?

Vodafone TV platforma nám dovoluje rozšířit možnost a nabídku mimo kabelovou síť. Až ji budeme vyvíjet, bude cílem, aby byla služba dostupná i pro zákazníky, kteří jsou mimo kabelovou síť. Možnost prodávat těmto zákazníkům, je samozřejmě výhoda pro naše zákazníky. Jestli budeme potom TV službu chtít vůbec prodávat zákazníkům, kteří nejsou našimi zákazníky, ať už na fixním připojení přes UPC nebo jinde, anebo zákazníky v mobilních službách, se bude řešit na úrovni strategie celé firmy a na úrovni byznysové strategie. Taková možnost tam ovšem je, což je důležité. Pak bude vedení sledovat, jak prodeje pasují do obchodní strategie. Teď názorově nejsme ani pro jeden směr, nejdůležitější je, že Vodafone TV platforma bude prodeje i jiným zákazníkům umožňovat.

Pokračování rozhovoru s Quuque Vivasem přinese portál Digitální rádio v úterý 29. října.

autor: lukpo
Spustit audio

Související