Vodafone dokončil převzetí kabelového operátora UPC od Liberty Global

1. srpen 2019

V České republice nevyvolal tento obchod výraznější protesty, jako spíše očekávání ostatních hráčů na trhu. To se nedá říct o sousedním Německu, kde konkurence zvažuje právní kroky proti rozhodnutí Evropské komise.

Společnost Vodafone dokončila v České republice převzetí největší kabelové firmy na trhu UPC. Původní vlastník, americký telekomunikační gigant Liberty Global, v tiskové zprávě potvrdil, že kromě našeho trhu dokončil prodej svých aktiv také v Německu, Maďarsku a Rumunsku. Celková hodnota transakce byla stanovena na 19 miliard eur (21,3 miliardy amerických dolarů), tedy v přepočtu přibližně 500 miliard korun.

Zatímco v České republice bylo převzetí kabelového operátora UPC přijato bez výraznějších výhrad, tato operace velmi zarezonovala telekomunikačním trhem v sousedním Německu. Podle dalších hráčů na trhu získá Vodafone monopol na kabelovém trhu a může způsobit zpomalení zavádění optických sítí. Podle portálu Infosat.de jsou ve hře ještě právní kroky, které by se postavily proti rozhodnutí Evropské komise, která dohodu s podmínkami schválila.

„Okamžikem koupě ještě nedochází k žádným změnám. Jak zákazníci Vodafonu, tak i UPC se do budoucna mohou těšit na nové nabídky kombinující mobilní služby, pevný internet a televizi. Zákazníci UPC budou moct v budoucnu využívat také prodejny Vodafonu a další výhody. Současné podmínky služeb, které máte uzavřeny ve smlouvě s Vodafonem nebo s UPC, se nemění. Stejně tak se na Vodafone nebo UPC můžete obracet, jak jste byli zvyklí,“ informoval Vodafone na svém webu.

Doplněno 9:00:

Toto spojení posílí pozici Vodafonu nejen jako předního poskytovatele telekomunikací a zábavy, ale i jako strategického investora a významného zaměstnavatele v České republice“, uvedl Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic, a doplnil: Kvalitní sítě nové generace jsou klíčovým předpokladem nejen českého ekonomického růstu. Tímto spojením chceme dál podporovat modernizaci ekonomiky, rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti v zemi.

Jsem přesvědčený, že spojení Vodafonu a UPC představuje velký krok směrem ke gigabitové společnosti, budou z něj profitovat zákazníci napříč Českou republikouDo nové společnosti přinášíme množství inovací a přístup k optickým sítím. Zároveň novou sloučenou společnost obohatíme o stovky zkušených odborníků, čímž přispějeme k tomu, aby se stala špičkou na trhu. Spojení dvou silných hráčů je začátkem nového společného příběhu," konstatoval Martin Miller, odcházející generální ředitel společnosti UPC Česká republika.

autor: lukpo
Spustit audio

Související