V Itálii vysílá celoplošně v DAB+ pět desítek stanic, roste nabídka regionálních programů

20. listopad 2020

Na Apeninském poloostrově mohou majitelé digitálních rádií naladit tři celoplošné sítě – jedna pro veřejnoprávní a dvě pro privátní stanice. Země musí pro úspěch DAB+ zapracovat zejména na regionálních nabídkách, které mají podle portálu FM World velkou rezervu.

Přibližně pět desítek stanic vysílajících v některé z celoplošně působících sítí a bohatá programová nabídka regionálních programů. To je recept na úspěch digitálního rádia DAB+ v Itálii, informoval portál FM World. Aktuálně jsou k dispozici tři celoplošné sítě – jedna veřejnoprávní a dvě privátní. Pokrytí multiplexy není ve všech oblastech stejné, ale operátoři postupně investují do budování nových vysílačů, které se dlouhodobě zlepšuje. Aktivní je v tomto směru podle očekávání zejména veřejnoprávní rozhlas Rai.

Další dvě komerční sítě se označují DAB Italia a EuroDAB Italia. V programové nabídce jsou jak známé celoplošné programy, tak i jejich tematické klony. Jedná se například o programy RTL 102.5, Radio Capital, Radio Deejay nebo Radio 105. Tematické stanice provozuje i Rai. Digitální okruhy nesou označení Radio Tutta Italiana, Radio Techetè, Radio Live, Radio Kids, Radio1 Sport, Radio2 Indie a Radio3 Classica. Itálie bude muset dle citovaného textu zapracovat právě zejména na regionálních programech, kde jsou velké rezervy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související